Ενώ τα άλλα παιδάκια στην παιδική χαρά παίζουν, τρέχουν κι ακόμα κι αν πέσουν σηκώνονται και συνεχίζουν, το δικό σας δεν κουνιέται από δίπλα σας και σας ζητάει ακόμα και στην τσουλήθρα να του κρατάτε το χέρι γιατί φοβάται ότι θα χτυπήσει! Αναρωτιέστε τι συμβαίνει στο παιδί σας και πώς θα το βοηθήσετε να ξεπεράσει τους φόβους του;
Όλα τα παιδιά εκδηλώνουν κάποιους φόβους, οι οποίοι μάλιστα αλλάζουν ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξής τους. Παρατηρείται πώς τα παιδιά που οι γονείς τους είναι αγχώδεις και υπερβολικοί στις αντιδράσεις τους είναι και πιο φοβητσιάρικα. Υπάρχουν επίσης παιδιά που χρησιμοποιούν την εκδήλωση φόβου προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους, οπότε σε αυτή την περίπτωση τα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν στη συμπεριφορά των γονιών τους απέναντί τους.
Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το κοροϊδεύετε ή να το αποκαλείτε φοβητσιάρικο γιατί με αυτό τον τρόπο το εγκλωβίζετε σε αυτή την εικόνα.
Θα πρέπει να αποφεύγετε να το πιέζετε να κάνει πράγματα που το ίδιο φοβάται γιατί ίσως να το οδηγήσετε σε ακραίες αντιδράσεις,
Συζητήστε μαζί του και ζητήστε του να σας μιλήσει για τους φόβους του και στη συνέχεια καθησυχάστε το. Θα το βοηθήσει αρκετά να του μιλήσετε για κάποιον φόβο που είχατε κι εσείς μικρή καθώς θα νιώσει πώς δε διαφέρει σε τίποτα από τους άλλους.
Φυσικά εάν διαπιστώσετε ότι οι φόβοι του δυσκολεύουν την καθημερινότητά του θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον παιδοψυχολόγο.