Δε δέχεται την εξουσία των ενηλίκων

Όπως σε κάθε σπίτι έτσι και στο δικό σας υπάρχουν κάποιοι κανόνες τους οποίους το παιδί σας οφείλει να σέβεται. Στη δική του περίπτωση όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς είναι ιδιαίτερα αντιδραστικό, δεν κάνει αυτό που του λέτε κι επιπλέον δε χάνει ευκαιρία να σας πάει κόντρα. Ακόμα και οι καθηγητές του στο σχολείο σας κάνουν παράπονα για την κακή συμπεριφορά του. Αναρωτιέστε πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση;

Οι έφηβοι αμφισβητούν την εξουσία των γονιών τους είτε για να γνωρίσουν τα δικά τους όρια αλλά και των γονιών τους υποστηρίζοντας πάντα το αντίθετο από αυτό που τους λένε ή αδιαφορώντας για τις απαιτήσεις τους, είτε για να διαφοροποιηθούν από εκείνους εκφράζοντας απόλυτες θέσεις για διάφορα ζητήματα προκαλώντας τους να αντιδράσουν και θέτοντας όλο και περισσότερα επιχειρήματα προκειμένου να τους αποδείξουν ότι έχουν δίκιο.

Πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση

Εάν το παιδί σας "τραβάει το σχοινί" για να μάθει ποιος έχει το πάνω χέρι, μια σκληρή συμπεριφορά από μέρους σας θα δώσει τέλος στην υπόθεση. Με αυτόν τον τρόπο θα πάρετε ξανά τον έλεγχο της κατάστασης υπενθυμίζοντάς του ότι εσείς είσαστε η ισχυρή και εκείνο οφείλει να κάνει αυτό που του λέτε. Το παιδί σας θα υποχωρήσει και θα νιώσει ότι όντως υπάρχουν όρια.

Στη δεύτερη περίπτωση που το παιδί σας απλά προκαλεί για να διαφοροποιηθεί, είναι ανώφελο να προσπαθήσετε να το πείσετε ότι έχετε δίκιο. Θα πρέπει να επιμείνετε στις απόψεις σας και στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης παρεκτραπεί θα πρέπει να το επαναφέρετε στην τάξη.

Εάν φυσικά τα προβλήματά σας δε σας επιτρέπουν να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να σταματήσετε αμέσως την κουβέντα μαζί του πριν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου.