Σας ανακοίνωσαν από τη δουλειά σας ότι θα πρέπει να μετακινηθείτε στο παράρτημα της επιχείρησης στην επαρχία. Η πρώτη σας σκέψη ήταν φυσικά το παιδί σας! Στεναχωριέστε πολύ που θα του στερήσετε τους φίλους του. Αναρωτιέστε εάν θα το επηρεάσει ψυχολογικά και πώς να το βοηθήσετε να αντιμετωπίσει αυτή την αλλαγή;
Η αλήθεια είναι πως μια μετακόμιση στοιχίζει στον έφηβο καθώς τη στιγμή που προσπαθεί να κερδίσει την ελευθερία του κι έχει ανάγκη να απομακρυνθεί από τους γονείς του εκείνοι παίρνουν σοβαρές αποφάσεις για τη ζωή του και τον υποχρεώνουν ουσιαστικά να συμβιβαστεί σε μια ζωή πιο οικογενειακή. Φυσικά ένας έφηβος που δεν είναι ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα ζωή του, θα χαρεί ιδιαιτέρως με αυτή τη μετακόμιση καθώς θα την αντιμετωπίσει σαν μια ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα. Θα πρέπει να επισημάνουμε βεβαίως πως όλα εξαρτώνται από τους λόγους της μετακόμισης. Εάν πρόκειται για τη μετάθεση των γονιών του ή για την εύρεση εργασίας μετά από ένα μεγάλο διάστημα που αντιμετώπιζαν την ανεργία όπως καταλαβαίνετε δε θα επηρεάσει τόσο την ψυχολογία του όσο εάν πρόκειται για ένα διαζύγιο, όπου όχι μόνο το παιδί θα χάσει την προσωπική του ζωή, αλλά και την κοινή του ζωή με τον έναν του γονέα.
Η σωστή αντιμετώπιση
Θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπ’όψιν σας τη συναισθηματική και κοινωνική ζωή του παιδιού σας. Για να το βοηθήσετε θα πρέπει να βρείτε τρόπους να κρατήσει επαφή με τους παλιούς του φίλους. Να είσαστε σίγουρη ότι όταν θα αρχίζει να προσαρμόζεται στο νέο του περιβάλλον όλο και λιγότερο θα τους αναζητά.
Σε περίπτωση διαζυγίου επίσης θα πρέπει να προφυλάξετε τη ζωή του. Εάν μένει μαζί σας θα πρέπει να το βοηθήσετε να αποκτήσει κοινωνική ζωή στο καινούργιο του περιβάλλον και ο πρώην σύζυγός θα πρέπει να μην έχει την απαίτηση να το βλέπει κάθε Σαββατοκύριακο στερώντας του το δικαίωμα να περνά χρόνο με τους φίλους του.