Το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξετε μια κουβέντα με το παιδί σας και να μη βάλει τα κλάματα. Ακόμα και το πιο ασήμαντο γεγονός μπορεί ξαφνικά να του προκαλέσει έντονη συγκίνηση, να το κάνει να βουρκώσει και να τρέξει στο δωμάτιό του για να ηρεμήσει. Αναρωτιέστε τι συμβαίνει στο παιδί σας και πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση;
Αυτή η υπερβολική ευαισθησία είναι χαρακτηριστικό της εφηβείας. Τα παιδιά σε αυτή τη φάση της ζωής τους νιώθουν έντονα συναισθήματα που δε μπορούν να κατανοήσουν και να ελέγξουν, κάτι που τους προκαλεί περισσότερη σύγχυση. Όταν αυτές οι συμπεριφορές είναι σπάνιες δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, στην περίπτωση όμως που είναι σχεδόν καθημερινές, δυσκολεύοντας τη ζωή του παιδιού, τότε μπορεί να πρόκειται για ένα πρώτο στάδιο κατάθλιψης ή την εκδήλωση κάποιας φοβίας ακόμα και για έλλειψη αυτοπεποίθησης.
Πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση
Εάν το παιδί σας ξεσπάει ξαφνικά σε κλάματα αλλά όχι συχνά, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το κάνετε να αισθανθεί άσχημα κοροϊδεύοντάς το ή επισημαίνοντας την προβληματική συμπεριφορά. Χειριστείτε την κατάσταση με διακριτικότητα, δείξτε πως αντιλαμβάνεστε πως δεν αισθάνεται καλά και προτείνετε στο παιδί σας να πάει στο δωμάτιό του να ηρεμήσει και εάν θέλει να το συζητήσετε αργότερα. Με αυτό τον τρόπο βοηθάτε το παιδί σας να προσπαθήσει να καταλάβει τα συναισθήματά του. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν οι ευαισθησίες ενός παιδιού υποτιμούνται διαρκώς υπάρχει περίπτωση να προσπαθήσει να τις ελέγξει καταφεύγοντας σε επικίνδυνα για τη ζωή του πράγματα, όπως αλκοόλ, ναρκωτικά κλπ.
Εάν το παιδί σας παρουσιάζει συχνά τέτοιου τύπου ξεσπάσματα, θα πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο, ο οποίος θα μπορέσει να το βοηθήσει να χειριστεί τα συναισθήματά του και να βάλει μία τάξη σε αυτά.