Κι εκεί που συζητούσατε με το σύζυγό σας για το τι θα κάνετε το Πάσχα και εάν όπως κάθε χρόνο θα περάσετε λίγες ημέρες στο αγαπημένο σας νησί, πετάχτηκε το παιδί σας και δήλωσε πως δε θέλει να έρθει μαζί σας. Είναι αρκετά μεγάλο είπε και δε θέλει να πάει ξανά διακοπές με τους γονείς του! Πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση;
Στην εφηβεία τα παιδιά νιώθουν την ανάγκη να βιώσουν εμπειρίες με τους συνομηλίκους τους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σταμάτησαν να αγαπούν τους γονείς τους, ακόμα κι αν εκφράζουν κάτι τέτοιο με την κακή συμπεριφορά τους. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και οι γονείς οφείλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αυτονομηθούν. Όσο πιο πολύ καθυστερήσει η αυτονόμηση ενός εφήβου με το φόβο μήπως κάνει άσχημα πράγματα, τόσο πιο πολύ κινδυνεύει να τα κάνει τελικά. Αντιθέτως, οι γονείς που σε λογικό πλαίσιο δείχνουν εμπιστοσύνη στο παιδί τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να το δουν να συμπεριφέρεται με ώριμο τρόπο.
Πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση
Εάν το παιδί σας δεν είχε ποτέ την ελευθερία να βιώσει προσωπικές εμπειρίες θα πρέπει να γνωρίζετε πως διατρέχει μεγάλο κίνδυνο όταν τελικά βρεθεί ελεύθερο για αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας θα έπρεπε να το έχετε μάθει να διακρίνει τους κινδύνους και να προστατεύεται από αυτούς.
Σε σχέση με τις διακοπές από εδώ και στο εξής θα πρέπει να λαμβάνετε υπ' όψιν σας και τις ανάγκες του παιδιού σας. Μία καλή λύση είναι να του προτείνετε να παίρνει μαζί κάποιον φίλο του ή να οργανώνετε διακοπές με οικογενειακούς φίλους που έχουν παιδιά στην ηλικία του ή ακόμα να επιλέξετε ένα μέρος που σίγουρα θα υπάρχουν παιδιά ώστε κι εκείνο να μπορέσει να περάσει καλά.
Επειδή το επόμενο στάδιο σίγουρα θα είναι η απαίτηση να πάει διακοπές μόνο του, θα πρέπει σιγά σιγά να το δουλεύετε μέσα σας και να προσπαθήσετε να καταλάβετε πως η υπερβολική αγωνία σας δεν είναι λογική και σίγουρα δε θα βοηθήσει το παιδί σας.