Λες και το κάνει επίτηδες τον τελευταίο καιρό…Ό,τι κι αν του πείτε, θα ισχυριστεί το αντίθετο, θα σας κατακρίνει και θα σας αντιμετωπίσει με ένα περιφρονητικό ύφος. Και σα να μην έφθανε αυτή η συμπεριφορά, προχθές μετά από ένα καβγά που είχατε μαζί του κόντεψε να σπάσει την πόρτα έτσι όπως την έκλεισε από τα νεύρα του…Τι συμβαίνει στο παιδί σας και πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση;
Ο έφηβος για να γνωρίσει τον εαυτό του πρέπει να διαφοροποιηθεί από τους γονείς του, παράλληλα όμως για να μάθει πώς θα είναι όταν ενηλικιωθεί θα πρέπει να ταυτιστεί μαζί τους. Αυτή κατάσταση του προκαλεί άγχος, εσωτερικές συγκρούσεις και μεγάλη σύγχυση σε σημείο είτε να κλείνεται στον εαυτό του, είτε να αντιμετωπίζει τους γονείς του με αυθάδεια και με επιθετικό τρόπο. Συνήθως το κορίτσι εκδηλώνει επιθετικότητα απέναντι στη μητέρα του και το αγόρι απέναντι στον πατέρα.
Πως πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση
Η αντίθεση αποτελεί μέρος την εφηβείας οπότε δεν πρέπει να γίνει προσωπική υπόθεση. Σε καμία περίπτωση δηλαδή μη λέτε στο παιδί σας για παράδειγμα "αυτό που κάνεις ξέρεις ότι με δυσαρεστεί για αυτό το κάνεις". Ακόμη κι αν ισχύει κάτι τέτοιο όταν του το επισημαίνετε αμβλύνετε περισσότερο την αρνητική στάση του παιδιού σας και το εγκλωβίζετε μέσα σε αυτή την κατάσταση.
Αναγνωρίστε τη διαφορετικότητα του παιδιού σας και δεχτείτε πως αυτά που θέλει εξελίσσονται, εντοπίζοντας τη θετική πλευρά και προσπαθώντας να καταλάβετε τους πραγματικούς λόγους της σύγκρουσης.
Με διακριτικό τρόπο παρατηρήστε τη συμπεριφορά του και εάν διαπιστώσετε πως αυτή η επιθετική διάθεση δεν αφορά μόνο εσάς ή ότι το παιδί σας έχει κι άλλα συμπτώματα όπως αϋπνίες, κακές σχολικές επιδόσεις, κλείσιμο στον εαυτό του απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.