Ό,τι κι αν του πείτε αντιδράει!

Το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξετε μία κουβέντα με το παιδί σας και να μην καταλήξει σε σύγκρουση. Ό,τι και να του πείτε εισπράττετε μία επιθετική συμπεριφορά και μια άρνηση. Τι συμβαίνει στο παιδί σας και πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.

Η αντίθεση για τον έφηβο είναι σχεδόν καταξίωση. Το γεγονός ότι αρνείται κάτι τον κάνει να αισθάνεται πως έχει τη δύναμη να αντιστέκεται στις επιθυμίες των γονιών του. Ο κίνδυνος είναι η κλιμάκωση. Για παράδειγμα, όσο περισσότερο οι γονείς πιέζουν το παιδί τους να διαβάσει, τόσο εκείνο θα αρνείται να το κάνει με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνές συγκρούσεις μεταξύ τους αλλά και ο κίνδυνος να μείνει στην ίδια τάξη.

Πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση

Εάν το παιδί σας ήταν από μικρό αντιδραστικό, οπότε και αυτό τα στοιχείο του χαρακτήρα του μεγεθύνεται λόγω της εφηβείας, θα πρέπει να αποφύγετε την κλιμάκωση των συγκρούσεων. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είσαστε προσκολλημένη πάνω του καθώς είναι κάτι που το εκνευρίζει ιδιαίτερα και σίγουρα θα φέρει εντάσεις. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι όταν υπάρχει ένταση να προσπαθείτε να αποφορτίζετε την κατάσταση λέγοντάς του για παράδειγμα να πάει στο δωμάτιό του να ηρεμήσει και να συνεχίσετε την κουβέντα αργότερα. Σίγουρα είναι μία δύσκολη περίοδος όπου θα πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή.

Εάν αυτή η αντίδραση του παιδιού σας εμφανίστηκε ξαφνικά στην εφηβεία με εκνευρισμό και έντονο θυμό, μπορεί να εκφράζει κάποια δυσφορία, μία ψυχική αδιαθεσία και ίσως την αρχή μιας κατάθλιψης. Θα πρέπει να παρακολουθείτε με διακριτικό τρόπο πάντα τη συμπεριφορά του και εάν εντοπίσετε κι άλλα ανησυχητικά συμπτώματα καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.