Περνάει ώρες στο μπάνιο!

Το τελευταίο διάστημα το μπάνιο έχει γίνει ο αγαπημένος χώρος του παιδιού σας. Περνάει ώρες κλειδωμένο εκεί μέσα χαζεύοντας τον εαυτό του στον καθρέπτη, αλλάζοντας ρούχα, χτενίσματα…Κάθε φορά που διαμαρτύρεστε να βγει επιτέλους για να μπείτε εσείς, σχεδόν εκνευρίζεται. Τι συμβαίνει στο παιδί σας και πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση;  

Αρχικά θα πρέπει να πούμε ότι το μπάνιο για τον έφηβο, ανάμεσα στα δώδεκα και δεκαπέντε, αποτελεί το χώρο όπου μπορεί να παρατηρήσει τον εαυτό του, να γνωρίσει το καινούργιο του σώμα, να βρει το στυλ του χωρίς να τον βλέπουν οι γονείς του.

Τι πρέπει να κάνετε

Το παιδί σας μετά τα δέκα του χρόνια έχει το δικαίωμα να μη θέλει να είναι γυμνό μπροστά σας και είναι κάτι που πρέπει να το βοηθήσετε να διεκδικήσει. Δηλαδή, θα πρέπει από εδώ και πέρα να αποδέχεστε το γεγονός ότι η πόρτα του δωματίου του ή του μπάνιου όταν είναι εκείνο μέσα θα είναι κλειστή. Επιπλέον, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το κοροϊδεύετε εάν για παράδειγμα αρνείται να ξεντυθεί μπροστά σας στο δοκιμαστήριο ενός καταστήματος. Οφείλεται να το σεβαστείτε.

Επειδή όμως το μπάνιο είναι ένας χώρος τον οποίο χρησιμοποιεί όλη η οικογένεια, θα πρέπει να δώσετε στο παιδί σας να καταλάβει πως αφενός σέβεστε τις νέες προσωπικές του ανάγκες ωστόσο κι εκείνο θα πρέπει να καταλάβει τις δικές σας. Οπότε ανάλογα με τις ανάγκες των μελών της οικογένειας θα πρέπει να καθορίσετε την ώρα που μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιεί τους κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού σας.