Το αδερφάκι του αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας

Το μικρότερο παιδί σας αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας κι εσείς φυσικά έχετε όλη σας την προσοχή στραμμένη πάνω του. Έχετε αναρωτηθεί πώς νιώθει το μεγαλύτερο παιδί σας; Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση;

Αναμφισβήτητα ένα παιδί με πρόβλημα υγείας έχει ξεχωριστή θέση στην οικογένεια. Χρειάζεται περισσότερη φροντίδα και χρόνο από τους γονείς του. Για αυτό το λόγο τα αδέρφια του συνήθως νιώθουν πως τους έχει "κλέψει" λίγη από την αγάπη των γονιών τους ή πώς δεν έχουν ζήσει φυσιολογικά παιδικά ή εφηβικά χρόνια. Συχνά τα παιδιά αυτά επειδή γνωρίζουν ότι οι γονείς τους έχουν ήδη αρκετές δυσκολίες δε μοιράζονται τα προβλήματά τους και νιώθουν μοναξιά.

Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση

Θα πρέπει να προσπαθήσετε να μην αφιερώνετε όλη την ενέργειά σας στο παιδί που έχει το πρόβλημα υγείας και να βρείτε μία ισορροπία, ώστε η οικογένεια να μη ζει υπό το βάρος αυτού του προβλήματος.

Θα πρέπει να προσπαθείτε να μοιράζεστε στιγμές και να κάνετε δραστηριότητες με τον έφηβο χωρίς το αδερφάκι του.

Θα πρέπει να προτρέπετε τον έφηβο να μιλάει για το πρόβλημα υγείας του αδερφού του στους φίλους του και χωρίς να του επιβάλλετε διαρκώς την παρουσία του, σε κάποιες περιπτώσεις να μοιράζεται μαζί του κάποιες δραστηριότητες. Αυτή η ένταξη λειτουργεί και ως ηθική αξία: αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα.