Ο πατέρας του πίνει

Ο σύζυγός σας αντιμετωπίζει πρόβλημα εθισμού στο αλκοόλ. Όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα υπάρχουν εντάσεις και τσακωμοί στο σπίτι σας κι εσείς αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε αλλά και τι συνέπειες θα έχει αυτή κατάσταση για το παιδί σας;

Ο αλκοολισμός ή οποιαδήποτε άλλη μορφή εξάρτησης των γονέων αποτελούν παράγοντα υψηλού κινδύνου για τον έφηβο. Οι εντάσεις ή οι βίαιες συμπεριφορές που συνήθως προκαλούνται, είτε απευθύνονται στον ίδιο είτε στον άλλο γονέα αποτελούν για εκείνον πάντα ένα τραύμα. Ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα τέτοιο περιβάλλον σε μικρότερη ηλικία συνήθως σωπαίνει, όσο μεγαλώνει όμως και νιώθει πιο δυνατό επεμβαίνει στην προσπάθειά του να προστατέψει τη μητέρα του ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογένειάς του, προκαλεί καβγάδες και η κατάσταση πραγματικά μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ επικίνδυνη. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που δεν υπάρχει βία, ο αλκοολισμός είναι ιδιαίτερα καταστροφικός για τα παιδιά καθώς αφαιρεί κύρος από τις υποδείξεις των γονέων και παύει να υπάρχει σεβασμός.   

Πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση

Αρχικά θα πρέπει να παραδεχτείτε το πρόβλημα και για να προστατέψετε το παιδί σας, θα πρέπει να πείσετε με κάθε τρόπο το σύντροφό ή σύζυγό σας να συμβουλευτεί γιατρό ώστε να ακολουθήσει κάποια θεραπεία.

Σε περίπτωση οικογενειακής βίας για το καλό του παιδιού σας η απομάκρυνση του συζύγου από το σπίτι είναι η μοναδική λύση.