Παιδική κακοποίηση

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένα αγοράκι που ζούσε σ' ένα μεγάλο σπίτι στη μέση ενός ωραίου δάσους. Ο πατέρας του κι η μητέρα του το περιέβαλαν μόνο με αγάπη. Το παιδάκι τα είχε όλα...Το βράδυ που γιόρταζε τα έβδομα γενέθλιά του άρχισαν οι εφιάλτες...Από το διπλανό δωματιο που ήταν πάντα κλειδωμένo, άρχισαν να βγαίνουν ήχοι και πνιχτές κραυγές ενός φιμωμένου παιδιού...Κάθε βράδυ...Την ημέρα που γιόρταζε τα δέκατα τέταρτα γενέθλιά του, ένα σημείωμα γλίστρησε κάτω από την πόρτα του κλειδωμένου δωματίου...Ένα σημείωμα που έλεγε:"εσένα σ’ αγαπάνε κι εμένα με βασανίζουν για εφτά ολόκληρα χρόνια...". Το σημείωμα είχε υπογραφή "η αδελφή σου" και ήταν γραμμένο με αίμα...Τα δύο αδέρφια είναι ο Κατουριάν και η Μίσαλ, οι ήρωες του έργου "The Pillowman", του βραβευμένου συγγραφέα Martin McDonagh, ενός έργου που έχει ως βασικό θέμα την παιδική κακοποίηση και την ενδοοικογενειακή βία. Ωστόσο, όσο κι αν μας ακούγεται αδιανόητο, εν έτει 2013 υπάρχουν παιδιά που καθημερινά υφίστανται παραμέληση ή κακοποίηση, είτε σωματική, είτε ψυχολογική ακόμα και σεξουαλική. Το πιο σοκαριστικό είναι ότι τις περισσότερες φορές θύτες είναι οι ίδιοι τους οι γονείς, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη βία ως μέσο πειθαρχίας. Τα παιδιά αυτά ζουν μέσα στο φόβο, νιώθουν πόνο, απόγνωση  και σίγουρα πρόκειται για μια τραυματική εμπειρία που θα μείνει χαραγμένη στην ψυχή τους και θα σημαδέψει για πάντα τη ζωή τους. Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου μιλά για τις μορφές της κακοποίησης αλλά και τις συνέπειες  στην ψυχική υγεία του παιδιού.

Σωματική κακοποίηση

Η σωματική κακοποίηση είναι μια απαράδεκτη μορφή επιβολής βίας και εξουσίας στο παιδί που μπορεί να συμβεί ακόμη και σε πολύ μικρές ηλικίες με το πρόσχημα του συνετισμού. Δυστυχώς διδάσκει στο παιδί ότι με τη βία επιλύουμε τις διαφορές μας. Περιλαμβάνει τραυματισμούς ή κακώσεις διαφορετικής σοβαρότητας, που δεν οφείλονται σε ατυχήματα. Τα όρια μεταξύ σωματικής τιμωρίας και κακοποίησης συχνά είναι δυσδιάκριτα. Παλαιότερα ήταν εξαιρετικά διαδεδομένη η σωματική τιμωρία ακόμα και σήμερα όμως παρά την καμπάνια που έχει γίνει τα τελευταία τριάντα χρόνια για την αξία της επικοινωνίας μεταξύ γονιών και παιδιών και τη δημοκρατική λειτουργία της, υπάρχουν γονείς οι οποίοι καταφεύγουν εύκολα στη άσκηση σωματικής βίας. Το παράδοξο είναι ότι εάν κάποιος άλλος αποπειραθεί να τιμωρήσει το παιδί τους, στο σχολείο για παράδειγμα, υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από την πλευρά τους παρόλο που οι ίδιοι λειτουργούν με αυτό τον τρόπο.

Συνέπειες

Τα περισσότερα παιδιά τα οποία ανατρέφονται κατά αυτόν τον τρόπο παρουσιάζουν αρκετά προβλήματα και στην παιδική τους ηλικία αλλά και στην ενήλικη ζωή τους. Κάποια είναι φοβισμένα, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, παρουσιάζουν υψηλό δείκτη κατάθλιψης και άγχους. Άλλα εφαρμόζουν την επιθετικότητα που έχουν διδαχθεί από νωρίς προς τους αδύνατους. Πολλές φορές καταφεύγουν σε παραβατικές συμπεριφορές, όπως χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών κλπ. Το πιο δραματικό στην υπόθεση είναι πως ως σύντροφοι, σύζυγοι και γονείς υπάρχει περίπτωση να υιοθετήσουν αυτό το μοντέλο συμπεριφοράς.

Ψυχολογική κακοποίηση

Η ψυχολογική κακοποίηση είναι αρκετά διαδεδομένη. Υπάρχουν γονείς που υποτιμούν, υποβαθμίζουν, προσβάλλουν, μειώνουν, εκμεταλλεύονται, εκφοβίζουν και απομονώνουν το παιδί τους. Τις περισσότερες φορές αυτή η συμπεριφορά οφείλεται στις υπερβολικές προσδοκίες των γονέων, οι οποίοι αισθάνονται πως το παιδί, το οποίο θεωρούν συνέχειά τους, δεν καλύπτει τις προδιαγραφές που οι ίδιοι έχουν στο μυαλό τους ή έχουν προσδοκίες δυσανάλογες με την ηλικία του. 

Συνέπειες

Τα παιδιά που υφίστανται ψυχολογική βία χάνουν την αυτοεκτίμησ;h τους, είναι φοβισμένα, παρουσιάζουν άγχος, δυσκολεύονται ιδιαίτερα στην επαφή τους με τους άλλους και πολλές φορές αναπτύσσουν επιθετική συμπεριφορά.

Παραμέληση

Μια θεμελιώδης λειτουργία και υποχρέωση της οικογένειας είναι να παράσχει στο παιδί την τροφή, την ιατρική φροντίδα, την ένδυση, τη σχολική φοίτηση κ.α. Όταν αυτά για μακρά διαστήματα ασκούνται πλημμελώς ή καθόλου τότε μιλάμε για παραμέληση που συχνά τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η υγεία και η ανάπτυξη του παιδιού.

Σεξουαλική παραβίαση   

Η σεξουαλική κακοποίηση περιλαμβάνει όχι μόνο τα σεξουαλικά αγγίγματα ή τη διείσδυση αλλά και την έκθεση του παιδιού σε πορνογραφικό υλικό και ακατάλληλες για την ηλικία του εικόνες και καταστάσεις. Πρόκειται για ένα θέμα που μας προκαλεί σοκ, το οποίο υπάρχει και στη χώρα μας χωρίς όμως να γνωρίζουμε τον αριθμό των παιδιών που έχουν υποστεί αυτού του είδους την κακοποίηση γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις δυστυχώς αυτά τα περιστατικά κρατούνται μυστικά στο πλαίσιο της κάθε οικογένειας. Οι έρευνες μας έχουν δείξει ότι οι θύτες στην πλειοψηφία τους προέρχονται από το οικογενειακό περιβάλλον ή πρόκειται για οικεία πρόσωπα στην οικογένεια και μόνο σε ένα ποσοστό της τάξης του 10% πρόκειται για άγνωστα άτομα.

Συνέπειες

Τα παιδιά υφίστανται σοβαρό τραυματισμό στον ψυχισμό τους. Διαταράσσεται η βασική σχέση εμπιστοσύνης του παιδιού προς τους άλλους. Ο φόβος και η δυσπιστία προς οποιαδήποτε σχέση με ενήλικο κυριαρχούν στη ζωή τους. Μπορεί να παρουσιάσουν διαταραχές στη συμπεριφορά τους όπως επιθετικότητα, έχουν έντονο άγχος, απόσυρση, απομόνωση, επιθετική συμπεριφορά, μαθησιακά προβλήματα και συχνά αυτοκτονικό ιδεασμό. Στην εφηβεία μπορεί να έχουν ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά και ροπή προς τις καταχρήσεις. Η σεξουαλική κακοποίηση δημιουργεί μια σημαντική αναπηρία στη μετέπειτα ζωή του παιδιού και στη σχέση του με το άλλο φύλο, διότι αισθάνεται ότι δε μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν, οι σχέσεις που κάνει είναι επιφανειακές και πολλές φορές η συμπεριφορά του μέσα στη σχέση είναι αυτοκαταστροφική.

Το έργο "The Pillowman" ανεβαίνει στο θέατρο "ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ" κάθε Σάββατο στις 21:30. Η παραγωγή και η μετάφραση είναι της θεατρικής ομάδας "Παρέμβαση", η σκηνοθεσία του Θοδωρή Κυριακού, η μουσική επιμέλεια του Βασίλη Παπαθεοχάρη και τα σκηνικά-κοστούμια της Ελένης Καραμέρου. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τους Γιάννη Ζωγράφο, Κατερίνα Λουδιανού, Λευτέρη Τσίτα και Μάνο Τσούτη. 

Εισιτήρια:10 ευρώ   

Παραμυθίας 27 και Μυκάλης, Κεραμεικός, τηλ. 210 3457904 , τηλ κρατήσεων 6974 7630255

Χορηγός επικοινωνίας: www.news.gr