Όταν η νονά του του πήρε εκείνο το βιντεοπαιχνίδι και διαπιστώσατε ότι μπορεί να μείνει απασχολημένο αρκετή ώρα χωρίς να γκρινιάζει και να σας ζητάει μονίμως κάτι, ενθουσιαστήκατε! Το τελευταίο διάστημα όμως δεν κάνει τίποτα άλλο από το να παίζει με αυτό, του μιλάτε και δε σας ακούει, δείχνει να είναι εξαρτημένο κι έχετε αρχίσει να αγχώνεστε…
Φυσικά εάν αναφερόμαστε σε ένα βιντεοπαιχνίδι με περιεχόμενο κατάλληλο για την ηλικία του δε θα πρέπει να το παίρνετε τόσο τραγικά. Είναι λογικό το παιδί σας εξερευνώντας το μαγικό κόσμο του παιχνιδιού να είναι τόσο απορροφημένο που να μη σας ακούει. Θυμηθείτε πως όταν ήσασταν κι εσείς παιδί περνούσατε ώρες παίζοντας με τις κούκλες και τα κουζινικά σας.
Πότε και πόση ώρα πρέπει να το αφήνετε να παίζει
Θα πρέπει να επιτρέπετε στο παιδί σας να παίζει τα Σαββατοκύριακα, όταν δεν έχει σχολείο, και όχι περισσότερο από δύο ώρες. Θα πρέπει να φροντίσετε να παίζει σε κάποιο χώρο του σπιτιού στον οποίο μπορείτε να παρακολουθείτε τις αντιδράσεις του και εάν επιθυμείτε κάποια στιγμή να σταματήσει να ασχολείται με αυτό, μπορείτε για παράδειγμα να του πείτε να σας φωνάξει όταν τελειώσει για να δείτε το σκορ που σημείωσε. Όταν σας φωνάξει, συγχαρείτε το και πείτε του να το κλείσει. Να θυμάστε πως ο καλύτερος τρόπος για να αποσπάσετε την προσοχή του παιδιού από ένα μοναχικό βιντεοπαιχνίδι είναι να του προτείνετε μία άλλη δραστηριότητα, εξίσου ενδιαφέρουσα.
Νιώθετε πως είναι εξαρτημένο;
Μην πανικοβάλλεστε. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός αλλά αφορά παιδιά ανάμεσα στα έντεκα και δεκατέσσερα, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους ενηλίκους ή με άλλα παιδιά. Η συναισθηματική απομόνωση δημιουργεί την αποκλειστική σχέση με το παιχνίδι και όχι το αντίστροφο. Εάν φυσικά δε διορθωθεί η κατάσταση ή χειροτερεύει, συμβουλευτείτε έναν παιδοψυχολόγο, ο οποίος θα εντοπίσει τους λόγους που το παιδί σας παρουσιάζει αυτή τη συμπεριφορά.