Το τελευταίο διάστημα έχετε προσέξει πως το παιδί σας τραυλίζει και έχετε αγχωθεί πολύ. Από τη μία πλευρά σας καθησυχάζει το γεγονός ότι σύμφωνα με τους ειδικούς ο τραυλισμός μπορεί να είναι προσωρινός και να ξεπεραστεί καθώς το παιδί μεγαλώνει, από την άλλη όμως υπάρχει πιθανότητα το παιδί σας να τραυλίζει και στην ενήλικη ζωή. Τι πρέπει να κάνετε;
Γιατί το παιδί σας τραυλίζει;
Το παιδί σας είναι περίπου δύο χρόνων όπου πρόκειται για μια συνηθισμένη φάση καθώς δομείται ο λόγος.
Θέλει να δηλώσει την παρουσία του και "κολλάει" σε κάποιες λέξεις.
Οι ενήλικοι γύρω του δεν του δίνουν το χρόνο να εκφραστεί, ίσως χωρίς να το θέλουν το διακόπτουν ή τελειώνουν τις φράσεις του.
Τι πρέπει να κάνετε
Αρχικά μην πανικοβάλλεστε και δώστε χρόνο στο παιδί σας παρακολουθώντας την ομιλία του με ψυχραιμία, χωρίς να καταλάβει την ανησυχία σας. Εάν τα συμπτώματα παραμένουν, συμβουλευτείτε έναν λογοθεραπευτή, ο οποίος θα αξιολογήσει τις δυσκολίες του παιδιού σας στην ομιλία.
Εάν το παιδί σας αρχίσει ξαφνικά να τραυλίζει, ενώ μέχρι πρότινος μιλούσε καθαρά, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν παιδοψυχολόγο καθώς μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δείχνετε υπερβολικό ενδιαφέρον αλλά ούτε και να το μαλώνετε ή να του μιλάτε ειρωνικά.
Θα πρέπει να αποφεύγετε να κάνετε σχόλια τύπου "μίλα καθαρά", "εάν μιλήσεις καθαρά θα σου δώσω αυτό που θέλεις".
Να το βοηθάτε με τις λέξεις που "κολλάει".
Να του δείχνετε εικόνες και να του ζητάτε να τις σχολιάσετε μαζί, ώστε να το βοηθήσετε να αρχίσει να συγκεντρώνεται στις λέξεις και τους διαλόγους.
Να δείχνετε ενδιαφέρον για αυτά που θέλει να σας πει κι όχι τόσο για το πώς τα λέει.