Βλέπει εφιάλτες

Όταν το παιδί σας βάζει τα κλάματα μέσα στη νύχτα εσείς φυσικά τρέχετε να δείτε τι του συμβαίνει. Έντρομο σας μιλάει για την κακιά μάγισσα που το πήρε από κοντά σας και εκείνο σας φώναζε να το σώσετε αλλά εσείς δεν το ακούγατε…Αναρωτιέστε πώς πρέπει να αντιδράτε όταν το παιδί σας βλέπει εφιάλτες;  

Αρχικά θα πρέπει να σας καθησυχάσουμε λέγοντάς σας πως ο εφιάλτης όχι μόνο είναι φυσιολογικός αλλά και απαραίτητος για το παιδί καθώς του επιτρέπει να αποβάλλει τις εντάσεις που είχαν μαζευτεί από τις συγκινήσεις της ημέρας, από την εκμάθηση διαφόρων απαγορεύσεων και από τα αντιφατικά συναισθήματα που έχει βιώσει, δηλαδή αγάπη και μίσος για τη μαμά του ή τον μπαμπά του, υπακοή και ανυπακοή.

Πώς πρέπει να αντιδράσετε

Το παιδί σας φοβάται να ξανακοιμηθεί και χρειάζεται καθησυχασμό και παρηγοριά. Θα πρέπει χωρίς φυσικά να ανάψετε όλα τα φώτα να πάτε κοντά του και να το ηρεμήσετε λέγοντάς του για παράδειγμα "μη φοβάσαι, είμαι εδώ τώρα, μπορείς να ξανακοιμηθείς". Μην προσπαθήσετε να μάθετε με κάθε λεπτομέρεια τι είδε. Εάν σας πει εκείνο καθησυχάστε το και τονίστε του ότι θα μιλήσετε το πρωί. Το παιδί σας πρέπει να καταλάβει ότι τη νύχτα όλοι κοιμούνται.

Εάν σας ζητήσει να έρθει στο κρεβάτι σας με τη δικαιολογία πως φοβάται, μην το επιτρέψετε. Θα πρέπει να ξέρετε πως όσο πιο πολύ το παίρνετε κοντά σας για να το προστατέψετε, τόσο πιο πολύ θα πιστεύει ότι ο εφιάλτης είναι απειλητικός και επικίνδυνος.

Πώς μπορείτε να το βοηθήσετε

Για να προλαβαίνετε τους εφιάλτες, διαβάστε του μέσα στην ημέρα παραμύθια με τέρατα και κακές μάγισσες ώστε να το βοηθήσετε να ελέγξει τους φόβους του και να τους αποβάλλει.

Θα πρέπει να μάθετε να ακούτε το παιδί σας όταν εκφράζει άσχημα συναισθήματα για τα αγαπημένα του πρόσωπα. Εάν πει ότι δε σας αγαπάει ή ότι μισεί το μικρό του αδερφάκι, όσο κι αν σας ταράζει θα πρέπει να το αφήσετε να το εκφράσει. Όσο πιο πολύ του επιτρέπετε να εκφράζει τα αντιφατικά συναισθήματα της ημέρας, τόσο λιγότερο αυτά θα εκφράζονται τη νύχτα με τη μορφή εφιάλτη.