Το παιδί σας επέστρεψε σπίτι με μαυρισμένο μάτι και σκισμένα ρούχα. Το ρωτήσατε τι συνέβη και σας είπε ότι έμπλεξε σε καβγά. Αλλά και στο σπίτι έχετε διαπιστώσει ότι όλο και πιο συχνά έχει εκρήξεις θυμού, οι οποίες πολλές φορές σας τρομάζουν. Τι συμβαίνει με το παιδί σας; Γιατί είναι βίαιο και πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση;
Στην αρχή της εφηβείας και ειδικά στα αγόρια μια κάποια βίαιη συμπεριφορά θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι φυσιολογική καθώς το παιδί κατακλύζεται από την αναστάτωση που νιώθει στο καινούργιο του σώμα και τη δύναμη που αποκτά. Θα πρέπει να επισημάνουμε πως η βία των κοριτσιών απέναντι στον εαυτό τους ή στους άλλους είναι πιο σπάνια αλλά και πιο σοβαρή καθώς φανερώνει στις περισσότερες περιπτώσεις συναισθηματικά κενά. Όταν την περίοδο της εφηβείας αλλάζει η φύση της σχέσης ανάμεσα στο γονέα και το παιδί κι αντί για ηρεμία υπάρχει ένταση και όταν τα όρια της εξουσίας, ο αυτοέλεγχος δεν έχουν κατακτηθεί κατά την παιδική ηλικία, αυτή η σχέση μπορεί να γίνει βίαιη. Στην αρχή θα υπάρξουν λεκτικές επιθέσεις κι αν δεν τεθεί κάποιος περιορισμός θα ακολουθήσουν κρίσεις οργής.
Πως πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση
Όταν οι καβγάδες δεν είναι συχνοί και πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ ισότιμων παιδιών θα πρέπει να του μάθετε να συγκρατεί τα νεύρα του και να μην καταφεύγει στη βία. Θα πρέπει να του επισημάνετε πως υπάρχουν άλλοι τρόποι για να αντιμετωπίζει τέτοιου τύπου καταστάσεις. Εάν συνεχίζει να έχει την ίδια συμπεριφορά, χωρίς να ανακατευτείτε στους καβγάδες του, καλό θα ήταν να του επιβάλλετε κάποιου είδους τιμωρία.
Στην περίπτωση εκδήλωσης βίας απέναντί σας δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρήσετε φυσιολογική μια τέτοια συμπεριφορά κι από την πρώτη κιόλας φορά θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.