Δεν επέστρεψε την ώρα που είχατε συμφωνήσει!

Σας είχε υποσχεθεί ότι θα επιστρέψει στις έντεκα από το πάρτι, ωστόσο η ώρα έχει πάει δώδεκα κι ακόμα δεν έχει έρθει στο σπίτι. Έχετε κάνει τόσα σενάρια και πραγματικά κοντεύετε να τρελαθείτε από την αγωνία σας. Τι πρέπει να κάνετε όταν με το καλό επιστρέψει;

Οι νυχτερινές έξοδοι είναι ένα θέμα ανησυχίας και διαπραγμάτευσης για όλους τους γονείς των εφήβων. Όταν το παιδί από μικρή ηλικία έχει συνηθίσει να έχει κοινωνική ζωή, δηλαδή να πηγαίνει σε φίλους του, να κοιμάται σε άλλα σπίτια, να μετακινείται μόνο του και φυσικά να υπάρχει συνέπεια σε σχέση με την ώρα επιστροφής, τότε οι κανόνες ασφαλείας έχουν κατακτηθεί πριν από την εφηβεία. Ακόμα κι αν δεν έχει συμβεί όμως αυτό, πραγματικά η έξοδος είναι η κατάκτηση του εφήβου που το διαφοροποιεί από το παιδί που ήταν κάποτε. Τότε συναντάει τους φίλους του, αποκτά εμπειρίες, μεγαλώνει. Αρα είναι κάτι που δεν πρέπει να του το στερήσουμε.

Τι πρέπει να κάνετε

Εάν το παιδί σας είναι μικρό θα πρέπει να του επιβάλλετε ένα ωράριο και φυσικά να πηγαίνετε εσείς να το παίρνετε από εκεί που θα είναι.

Εάν είναι μεγαλύτερο και μπορεί να επιστρέψει μόνο του, πάλι θα πρέπει να υπάρχει καθορισμένη ώρα για να γυρίσει σπίτι. Φυσικά εκείνο θα προσπαθήσει να κερδίσει λίγη ώρα παραπάνω, εσείς όμως δεν πρέπει να υποχωρήσετε.

Εάν καθυστερήσει να επιστρέψει και φυσικά δε σας ενημερώσει για αυτή την αλλαγή προγράμματος, θα πρέπει να το τιμωρήσετε με στέρηση εξόδου για παράδειγμα την επόμενη εβδομάδα.

Θα πρέπει να θυμάστε πως παρά το γεγονός ότι ο έφηβος δείχνει πως δε θέλει να δίνει λογαριασμό, κατά βάθος αυτό του δίνει μια αίσθηση προστασίας εξ αποστάσεως από τους γονείς του.