Το παιδί σας δε θέλει πια να το φιλάτε!

Κι ενώ κάποτε το παιδί σας δεν έφευγε από την αγκαλιά σας και ζητούσε μονίμως χάδια και φιλιά, το τελευταίο διάστημα έχετε προσέξει ότι ακόμα κι όταν είναι στεναχωρημένο και πάτε να το πλησιάσετε, αποτραβιέται! Τι συμβαίνει στο παιδί σας;

Όταν το παιδί διανύει την περίοδο της εφηβείας η γλώσσα του σώματος αλλάζει. Όταν είναι μικρό έχει ανάγκη να νιώθει την αγάπη των γονέων του μέσα από τη σωματική επαφή, στην εφηβεία όμως οι κινήσεις που κάποτε το καθησύχαζαν τώρα του προκαλούν πρωτόγνωρα συναισθήματα που δεν τα καταλαβαίνει και ανησυχεί. Η αγάπη και η στοργή μέχρι την προχωρημένη εφηβεία δε μπορούν να εκφράζονται πλέον με τη σωματική επαφή. Όταν το παιδί μεγαλώσει και μπορεί να ελέγξει τη σεξουαλικότητά του αλλά και να μπορεί να τη διαχωρίσει από την τρυφερότητα, θα μπορέσει να επανέλθει η σωματική επαφή.

Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση

Το ξέρουμε πως είναι πολύ δύσκολο για εσάς να βρείτε τη σωστή απόσταση μεταξύ της τρυφερότητας από τη μία και της ελευθερίας και της προσωπικής ζωής από την άλλη, όμως το παιδί σας έχει ανάγκη και από τα τρία. Άλλωστε και εκείνο όπως θα έχετε προσέξει ενώ μια δεδομένη στιγμή σας συμπεριφέρεται με τρυφερότητα ξαφνικά αλλάζει διάθεση και σας αντιμετωπίζει με ψυχρότητα καθώς σε αυτή τη φάση το παιδί σας μεταφράζει τη στοργή που του δείχνετε σε εισβολή στην προσωπική του ζωή. Είναι προτιμότερο, λοιπόν, να αφήνετε την πρωτοβουλία των σωματικών επαφών στο παιδί σας. Όταν εκείνο έχει ανάγκη για μια αγκαλιά και σας τη ζητήσει, εσείς θα πρέπει να είσαστε πρόθυμη να του την προσφέρετε.