Κάνει “κοπάνες” από το σχολείο!

Κι ενώ ήσασταν ήσυχη πως το παιδί σας ήταν στο σχολείο, το πετύχατε να πίνει καφέ με τους συμμαθητές του στην καφετέρια της γειτονιάς. Φυσικά, όταν επέστρεψε σπίτι δε σας ενημέρωσε για την αλλαγή προγράμματός του αλλά ισχυρίστηκε ότι έρχεται κατευθείαν από το σχολείο. Η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη όταν ενημερωθήκατε από τον καθηγητή του για τον αριθμό των απουσιών του. Γιατί το παιδί σας κάνει "κοπάνες" και πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση;

Όλοι μας έχουμε κάποια στιγμή την ανάγκη να κάνουμε "κοπάνα" από την πιεστική καθημερινότητά μας και να μείνουμε μια ημέρα στο σπίτι μας χωρίς να είμαστε άρρωστοι, όμως χρειάζονται όρια…Το σχολείο για το παιδί δεν είναι μόνο γνώση, αλλά είναι ένας χώρος που συναναστρέφεται με άλλα παιδιά, "χτίζει" την προσωπικότητά του, προσπαθεί να κατακτήσει τη θέση του και να κερδίσει την αναγνώριση. Εάν κάποιο παιδί αποφεύγει να πάει στο σχολείο συστηματικά σημαίνει πως αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Για παράδειγμα ένα παιδί που χρησιμοποιεί ως πρόσχημα μία ξαφνική ασθένεια για να μείνει σπίτι, μπορεί να κρύβει το άγχος αποχωρισμού της παιδικής ηλικίας που ξαναεμφανίζεται στην εφηβεία και που μπορεί να εξελιχθεί σε φοβία για το σχολείο.

Η σωστή αντιμετώπιση

Καταρχήν θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι "κοπάνα" από "κοπάνα" διαφέρει. Για αυτό θα πρέπει να αναρωτηθείτε τα εξής: το παιδί σας κάνει που και που "κοπάνα" με τους φίλους του; Σε αυτή την περίπτωση το παιδί σας έχει απλά διάθεση για περιπέτεια. Μήπως αποφεύγει ένα συγκεκριμένο μάθημα; Τότε είναι φανερό πως το παιδί σας προφανώς  έχει κάποιο πρόβλημα με έναν συγκεκριμένο καθηγητή, που ενδεχομένως θεωρεί ότι το έχει βάλει στο μάτι. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πάτε να βρείτε το καθηγητή και να ζητήσετε τη βοήθειά του.

Εάν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας αποφεύγει να πάει στο σχολείο διότι δεν έχει φίλους, αντιμετωπίζει σχολικές δυσκολίες ή δε θέλει να σας αποχωριστεί, τότε χρειάζεται άμεσα τη βοήθειά σας καθώς τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Πρέπει να του μιλήσετε και να του υπενθυμίσετε τους κανόνες που οφείλει να σέβεται. Θα πρέπει να ελέγχετε τους βαθμούς του και να επισκέπτεστε συχνά τους καθηγητές του και σε καμία περίπτωση να μη γίνετε συνένοχη με ψεύτικα δικαιολογητικά απουσιών.