Βυζαίνει το δάχτυλό του

Όταν το μωρό σας ήταν στην κούνια και είχε το δαχτυλάκι του στο στόμα μπορούσατε να το χαζεύετε ώρες…Τώρα που έχει κλείσει τα τέσσερα και συνεχίζει να το κάνει ανησυχείτε…Αναρωτιέστε γιατί βυζαίνει το δάχτυλό του και πώς μπορείτε να το βοηθήσετε να κόψει αυτή τη συνήθεια;

Γιατί το παιδί βυζαίνει το δάχτυλό του

Στην αρχή το παιδί βυζαίνει το δάχτυλό του για να ηρεμεί και να προσφέρει απόλαυση στον εαυτό του. Στη συνέχεια συνειδητοποιεί ότι είναι κάτι που το καθησυχάζει και το κάνει να νιώθει ασφάλεια, οπότε μόλις αισθανθεί μοναξιά ή ανησυχία βάζει το δαχτυλάκι του στο στόμα, κάτι που μετατρέπεται σε συνήθεια.

Πότε πρέπει να σταματήσει αυτή η συνήθεια

Το παιδί συνήθως σταματάει να βυζαίνει το δάχτυλό του όταν αρχίζει να πηγαίνει στο νηπιαγωγείο καθώς μεγαλώνοντας βρίσκει άλλους τρόπους να αντιμετωπίζει την ανησυχία του. Ωστόσο, η φυσιολογική εξέλιξη του παιδιού μπορεί να καθυστερήσει λόγω κάποιου σοβαρού ή σημαντικού γεγονότος στη ζωή του.

Τι πρέπει να αποφεύγετε

Θα πρέπει να αποφεύγετε να του τραβάτε το δάχτυλο από το στόμα ή να του κάνετε υποτιμητικά σχόλια. Επίσης, θα πρέπει να απαγορεύσετε και σε τρίτους να το σχολιάζουν.

Σε καμία περίπτωση μην το συγκρίνετε με το αδερφάκι του ή με άλλα παιδάκια της ηλικίας του που δε βυζαίνουν το δάχτυλό τους.

Μη χρησιμοποιήσετε παλιές καταπιεστικές μεθόδους, όπως βερνίκι για τα νύχια και πικρές αλοιφές.

Μην το εκβιάζετε λέγοντάς του για παράδειγμα ότι εάν δε σταματήσει να το κάνει, δε θα του αγοράσετε κάτι που σας ζήτησε.

Πώς μπορείτε να το βοηθήσετε

Αναφέρετε στο παιδί σας κάποιο πρόσωπο του οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος που είχε αυτή τη συνήθεια ώστε να νιώσει λιγότερο μόνο.

Μπορείτε να του προτείνετε διάφορες χειρωνακτικές δραστηριότητες που θα αποτρέψουν την προσοχή του από το δάχτυλό του και θα απασχολήσουν τα χέρια και το μυαλό του.