Κι ενώ νομίζατε ότι επιτέλους είχατε απαλλαγεί από τις πάνες, το παιδί σας έχει αρχίσει ξανά να κάνει πιπί επάνω του...Ανησυχείτε για αυτά τα "ατυχήματα" κι αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε;
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό. Όλα εξαρτώνται από την ανάπτυξή του κι από το πόσο η μητέρα του το βοηθάει να αυτονομηθεί. Πάντως δεν πρέπει να ανησυχείτε πριν από τα πέντε του χρόνια. Εάν όμως πρόκειται για ένα ξαφνικό πισωγύρισμα του παιδιού, κάτι που συμβαίνει συνήθως μετά από κάποιο τραυματικό συμβάν, πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε παιδοψυχολόγο.
Γιατί μπορεί να του συμβαίνει
Είναι ένα παιδί που έχει άγχος και ιδιαίτερα τη νύχτα είναι ανήσυχο.
Με αυτό τον τρόπο εκφράζει κάποια ανησυχία μετά από κάποια αναστάτωση που έδειχνε να έχει ξεπεράσει ενώ στην πραγματικότητα υποφέρει ακόμα από αυτή.
Είναι ακόμα προσκολλημένο στη μαμά του και δεν έχει διάθεση να μεγαλώσει.
Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση
Μη ρωτάτε το παιδί σας γιατί του συνέβη δεδομένου ότι δεν έχει νόημα.
Μην αναφέρετε το πρόβλημα μπροστά στο παιδί σας και κυρίως μπροστά σε τρίτους. Επίσης, αποφύγετε να το συγκρίνετε με το αδερφάκι του ή με κάποιο άλλο παιδάκι της ηλικίας του γιατί το κάνετε να αισθάνεται άσχημα και να ντρέπεται.
Πώς να το βοηθήσετε
Εάν σας ξυπνήσει και σας πει ότι τα έκανε επάνω του πείτε του πως δεν πειράζει και ότι είναι κάτι που πρέπει να μάθει να αντιμετωπίζει μόνο του. Την επόμενη ημέρα ζητήστε του να αναλάβει τις ευθύνες του βάζοντας τα σεντόνια και τα ρούχα του στο καλάθι των απλύτων.
Να του επαναλαμβάνετε κάθε τόσο πως είσαστε σίγουρη ότι θα τα καταφέρει απλά είναι θέμα χρόνου κι επιπλέον να το επαινείτε για τις άλλες προόδους που σημειώνει.
Εξετάστε τις δικές σας αντιφάσεις. Δηλαδή μήπως εσείς του συμπεριφέρεστε σα να είναι μωρό κι από την άλλη έχετε την απαίτηση να μένει στεγνό όλη τη νύχτα;