Οικονομικά προβλήματα που σας πνίγουν, έντονοι καβγάδες με το σύζυγο, η ξαφνική ασθένεια ενός κοντινού σας ανθρώπου, ο κίνδυνος της απόλυσης είναι μερικά σοβαρά θέματα που μπορούν να επηρεάσουν την οικογένειά σας κι εσείς αναρωτιέστε εάν αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα γνωρίζει το παιδί σας ή όχι.
Όταν οι γονείς αντιμετωπίζουν προβλήματα είναι αφελές να πιστεύουν ότι τα παιδιά τους δεν το αντιλαμβάνονται. Επίσης, οι γονείς δεν επιτρέπεται να κρατούν τα παιδιά τους σε απόσταση καθώς είναι πολύ άσχημο για αυτά να νιώθουν πως κάτι δυσάρεστο συμβαίνει στην οικογένειά τους κι εκείνα δεν το γνωρίζουν. Ωστόσο, την περίοδο της εφηβείας τα παιδιά ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους και δεν αντιλαμβάνονται σωστά αυτά που βιώνει η οικογένειά τους. Μετά τα δεκατέσσερα, δεκαπέντε είναι σε θέση να κατανοούν και να μοιράζονται προβλήματα με τους γονείς τους. Το παράδοξο, όμως, είναι πως την εποχή που οι έφηβοι εναντιώνονται και διαφοροποιούνται από τους γονείς τους, έχουν μεγάλη ανάγκη να νιώσουν την οικογένειά τους σταθερή και ακλόνητη.
Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση
Όσο δυσάρεστο κι αν είναι αυτό που αντιμετωπίζετε, είναι καθήκον σας να πείτε την αλήθεια στο παιδί σας. Με αυτόν τον τρόπο επιπλέον το βοηθάτε να καταλάβει ότι για παράδειγμα για την επιθετική σας συμπεριφορά δεν ευθύνεται εκείνο αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στη δουλειά σας. Έτσι το παιδί σας δε θα σας κρατήσει κακία εάν του μιλήσετε άσχημα αντιθέτως θα δυναμώσει τη σχέση του μαζί σας καθώς θα νιώσει ότι αντιμετωπίζει μαζί σας το πρόβλημα.
Όταν η φάση της αβεβαιότητας είναι σύντομη, όπως για παράδειγμα κάποιες εξετάσεις που περιμένετε από μέρα σε μέρα να βγουν, δε χρειάζεται να το μοιραστείτε με το παιδί σας. Εάν, όμως, το πρόβλημα διαρκεί εβδομάδες πρέπει με λόγια προσαρμοσμένα στην ηλικία του να του δώσετε τις εξηγήσεις που χρειάζεται.
Εάν η θλίψη σας δε σας επιτρέπει να μιλήσετε με ηρεμία στο παιδί σας, ζητήστε τη βοήθεια καλύτερα ενός τρίτου προσώπου για να νιώσει ότι εάν χρειαστεί να ρωτήσει κάτι θα πάρει τις απαντήσεις από αυτόν.
Εάν το κλίμα στο σπίτι σας είναι πολύ βαρύ, προτείνετε στο παιδί σας να πάει σε ένα συγγενικό σπίτι ή σε κάποιον φίλο του ώστε να περάσει λίγες ευχάριστες ημέρες. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ούτε με έμμεσο τρόπο να του δείξετε ότι πρέπει να σας κρατήσει συντροφιά, δεδομένου ότι αντιμετωπίζετε πρόβλημα. Πρέπει να βοηθήσετε το παιδί σας να συνεχίσει την εφηβική του ζωή.