Δε σας αρέσουν οι φίλοι του παιδιού σας

Μόλις μπήκατε στο σπίτι ήσασταν σίγουρη ότι κάποιος κάπνιζε. Κατευθυνθήκατε στο δωμάτιο του παιδιού σας και το βρήκατε παρέα με δύο φίλους του. Ήταν η πρώτη φορά που τους βλέπατε και δε σας γέμισαν καθόλου το μάτι. Εκτός του ότι σίγουρα κάπνιζαν, είχαν σκουλαρίκια, μακριά μαλλιά και ο τρόπος που σας μίλησαν δεν ήταν και ο πιο ευγενικός…Φοβάστε μήπως παρασύρουν το παιδί σας…Πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση;   

Είναι αλήθεια πως όταν συμβαίνει κάτι δυσάρεστο στη ζωή του παιδιού, οι περισσότεροι γονείς έχουν την τάση να ρίχνουν την ευθύνη στους "κακούς" φίλους του και όχι στο παιδί τους, ξεχνώντας πως στις επιλογές των φίλων υπάρχει πάντα κάποια αμοιβαιότητα. Όταν ο έφηβος επιλέγει φίλους, οι οποίοι δε συμβαδίζουν με τα "γούστα" των γονέων του, είναι ολοφάνερο πως αντιτίθεται στους γονείς του. Ενδεχομένως να νιώθει πολύ δυνατή την εξάρτησή του από εκείνους και προσπαθεί έτσι να απελευθερωθεί. Όταν, λοιπόν, παρουσιάζει έναν φίλο του ή έναν έρωτα που η οικογένειά του δεν αποδέχεται, εκφράζει με αυτό τον τρόπο τη δυσφορία του.

Τι πρέπει να κάνετε

Η αλήθεια είναι πως αν το παιδί σας νιώσει πως απορρίπτετε τους φίλους του ή του απαγορεύσετε να τους συναντά, εκτός του ότι δε θα υπακούσει και θα συνεχίσει να τους βλέπει, θα εντείνετε τη διάθεσή του να κάνει ό,τι θέλει, δυναμώνοντας την αντίστασή του. Θα πρέπει με πολύ διακριτικό και ήρεμο τρόπο να εκφράσετε την άποψή σας για το φίλο ή τον έρωτά του. Φυσικά, εάν όντως το παιδί σας πιστεύετε πως έχει αρχίσει τις κακές συναναστροφές, οι οποίες μπορεί να τον οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες, θα πρέπει να είσαστε ακόμα πιο προσεκτική σε σχέση με τη συμπεριφορά και τις δραστηριότητές του ώστε στην περίπτωση που παρεκτραπεί να πάρετε δραστικά μέτρα όπως αλλαγή σχολείου.