Το παιδί σας βαριέται

Το παιδί σας περνάει όλη την ημέρα ξαπλωμένο στον καναπέ, χαζεύοντας στην τηλεόραση. Κάθε φορά που του προτείνετε να κάνετε κάτι μαζί ή να πάει έστω μία βόλτα με τους φίλους του, ακούτε τη λέξη "βαριέμαι". Ακόμα και το πιάνο που τόσο του άρεσε, αποφάσισε να το σταματήσει καθώς όπως σας είπε πλέον δεν του λέει τίποτα. Τι συμβαίνει στο παιδί σας;  

Οι έφηβοι συνήθως νιώθουν ανία από την ηλικία των δώδεκα μέχρι τα δεκαπέντε, τη στιγμή που εγκαταλείπουν τα ενδιαφέροντα της παιδικής τους ηλικίας. Όμως, δεν ξέρουν ακόμα ούτε τι θέλουν, ούτε τι τους αρέσει. Αυτή η περίοδος μπορεί να κρατήσει από μερικούς μήνες μέχρι ένα ή δύο χρόνια. Πρέπει να επισημάνουμε όμως ότι ένας έφηβος, ο οποίος δείχνει πώς βαριέται και χάνει το χρόνο του κλεισμένος στο δωμάτιο του ακούγοντας μουσική για παράδειγμα, μπορεί να βρίσκεται σε φάση μεγάλης δημιουργικότητας καθώς αυτές οι στιγμές του επιτρέπουν να ονειρευτεί και να φτιάξει σενάρια για το μέλλον. Η δυσκολία είναι να δούμε τη διαφορά ανάμεσα σε αυτή τη δημιουργική ανία που το παιδί ψάχνει τον εαυτό του και στην ανία εκείνου που δεν επενδύει σε τίποτα, που κλείνεται στον εαυτό του, οπότε χρειάζεται τη βοήθειά μας.

Τι πρέπει να κάνετε

Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να προτείνετε στο παιδί σας ευκαιρίες δράσης, καινούργιους κύκλους φίλων, χωρίς όμως να μπαίνετε στη διαδικασία να του επιβάλλετε μια δραστηριότητα με το ζόρι προκειμένου να γεμίσει το κενό. Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος όσο πιο πολύ του προτείνετε να κάνει πράγματα, τόσο πιο πολύ εκείνο να αντιστέκεται και να αρνείται οτιδήποτε. Είναι σημαντικό να του δώσετε την πρωτοβουλία και φυσικά την ευθύνη της επιλογής του. Για παράδειγμα πείτε του "διάλεξε ανάμεσα σε δύο, τρεις δραστηριότητες αυτή που σου αρέσει, με τον όρο όμως πως αυτή που θα επιλέξεις θα τη συνεχίσεις για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα".