Το τελευταίο διάστημα έχετε προσέξει πως όταν το παιδί σας μιλάει στο τηλέφωνο βάζει το χέρι του μπροστά για να μην καταλάβετε τι λέει κι ενώ κάποτε πέταγε από τη χαρά του όταν του προτείνατε να πάτε μια βόλτα στο εμπορικό, τώρα προτιμά να κανονίσει κάτι με τους φίλους του. Αναρωτιέστε γιατί και ποια πρέπει να είναι η στάση σας;
Είναι φανερό πως το παιδί σας γίνεται έφηβος. Δεν πρέπει να στεναχωριέστε που κρατάει μυστικά από εσάς, πρέπει να σεβαστείτε το γεγονός ότι το παιδί σας "χτίζει" την προσωπική του ζωή. Σε αυτή τη φάση που βρίσκεται, δε νιώθει την ίδια χαρά να κάνει πράγματα με την οικογένειά του όπως παλιά. Αυτό δε σημαίνει ότι δε μοιράζεται ή δε θα μοιράζεται στο μέλλον ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές αλλά χρειάζεται να αναζητήσει τη διασκέδαση και τα ενδιαφέροντα μαζί με τους φίλους του.
Πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση
Το μυστικό για να διατηρήσετε μια καλή επικοινωνία με το παιδί σας και να αποφύγετε τις συγκρούσεις που είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στην εφηβεία, είναι η διαπραγμάτευση. Οι ακραίες θέσεις και η καταπίεση δε θα βοηθήσουν το παιδί σας να μεγαλώσει αλλά και να ζήσει την εφηβεία του, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι πρέπει να κάνει ό,τι θέλει.
Παρόλο που το παιδί σας διεκδικεί το δικαίωμα να μη σας δίνει αναφορά για τις κινήσεις του, ωστόσο έχει ανάγκη να νιώθει ότι οι γονείς του θα είναι δίπλα του όταν τους χρειαστεί. Εσείς, λοιπόν, θα πρέπει να είσαστε πάντα διαθέσιμη. αφήνοντας όμως το παιδί σας να εκφράσει πρώτο αυτό τις ανάγκες του.