Σας μιλάει άσχημα

Μέχρι πρότινος στα μάτια του παιδιού σας αποτυπωνόταν ο θαυμασμός του για εσάς, το τελευταίο όμως διάστημα όλο και πιο συχνά σας κάνει έντονη κριτική, σας ακυρώνει ενώ αρνείται να εμφανίζεται μαζί σας. Εσείς νιώθετε πολύ άσχημα και δε γνωρίζετε που οφείλεται αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού σας…

Ο έφηβος μεγαλώνοντας απελευθερώνεται από το οιδιπόδειο σύμπλεγμα και αυτό μεταφράζεται σε επιθέσεις στους γονείς του. Είτε με άμεσο τρόπο κάνοντας κριτική και φωνάζοντας, είτε με έμμεσο όπως με ξεσπάσματα οργής χωρίς προφανή λόγο. Το παιδί σε αυτή τη φάση δε θέλει να είναι με τους γονείς του και κλειδώνεται στο δωμάτιό του ή δείχνει περιφρόνηση για τις οικογενειακές αξίες. Όμως μέσα του φοβάται μήπως λόγω αυτής της συμπεριφόράς του, οι γονείς του το παρατήσουν κι αυτό μεγαλώνει τη σύγχυσή του.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνετε παρά μόνο υπομονή μέχρι να περάσει το παιδί σας από αυτή τη φάση. Θα πρέπει να δέχεστε όσο πιο νηφάλια γίνεται αυτές τις κριτικές προσπαθώντας όσο μπορείτε να μην προβληματίζεστε και να μη στεναχωριέστε με αυτά που ακούτε. Όσο περισσότερο συγκρούεστε μαζί του τόσο πιο επώδυνα θα περάσει αυτή η φάση. Να έχετε στο μυαλό σας ότι αυτές οι επιθέσεις δεν είναι παρά εκδηλώσεις αγάπης του παιδιού σας και της προσπάθειας που κάνει για να ξεφύγει από την επιρροή αυτής της αγάπης.