Κάποτε μόλις επέστρεφε το παιδί σας από το σχολείο κλεινόταν στο δωμάτιό του για να διαβάζει και να κάνει τις εργασίες του για την επομένη ημέρα. Τώρα, η πρώτη του δουλειά είναι να κάτσει στον υπολογιστή, να μιλήσει με τους φίλους του στο τηλέφωνο και να δει τηλεόραση. Όσο και να το παρακαλάτε να ανοίξει ένα βιβλίο δε σηκώνεται από τον καναπέ! Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση;
Το παιδί μέχρι να μπει στην εφηβεία διαβάζει για να ευχαριστήσει τους γονείς του και να τον ανταμείψουν. Εάν τελειώσει τα μαθήματα του νωρίς, θα παίξει ποδόσφαιρο με τους φίλους του στο πάρκο ή θα αποκτήσει το παιχνίδι που θέλει. Στην εφηβεία τα πράγματα αλλάζουν. Το να ευχαριστήσει τους γονείς του δεν είναι πια για εκείνο κίνητρο αλλά ούτε συγκινείται από ανταμοιβές. Για τον έφηβο είναι πλέον πιο σημαντικό να συναντήσει τους φίλους του μετά το σχολείο παρά να επιστρέψει σπίτι για να διαβάσει. Τα περισσότερα παιδιά στα μέσα του Γυμνασίου παρουσιάζουν κάμψη στις σχολικές τους επιδόσεις και οι βαθμοί τους τις περισσότερες φορές πέφτουν. Πρόκειται για ένα μεταβατικό στάδιο καθώς το παιδί περνάει από την παιδική σχολική μελέτη σε κάτι πιο ουσιαστικό, τη γνώση και σε αυτή την ηλικία σίγουρα δεν είναι έτοιμο να καταλάβει τη σημασία της.
Πώς να αντιμετωπίσετε την κατάσταση
Εάν αυτή η αδιαφορία για το σχολείο συνέβη ξαφνικά, σχετίζεται με κάποιο συμβάν στη ζωή του ή πρόκειται για μία αφορμή να τσακώνεται μαζί σας ωστόσο το παιδί σας συνεχίζει να χρησιμοποιεί την εξυπνάδα σε άλλες του δραστηριότητες, θα δείτε που σε λίγο καιρό θα αλλάξει συμπεριφορά. Είτε γιατί θα ονειρευτεί τι θέλει να γίνει στη ζωή του, είτε γιατί θα ανακαλύψει τη σημασία της γνώσης, είτε ακόμα γιατί θα ντραπεί να μείνει στην ίδια τάξη.
Το παιδί σας μπορεί τελικά να μην ενδιαφέρεται για το σχολείο. Εσείς θα πρέπει να το δεχθείτε χωρίς να αγχωθείτε για την εξέλιξη της προσωπικότητάς του. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να το βοηθήσετε να αποκτήσει τις βάσεις και να βρει τα χαρίσματά του, τα ταλέντα του ώστε να επιλέξει τον προσανατολισμό που του ταιριάζει.
Θα πρέπει να τονίζετε στο παιδί σας τη σημασία της προετοιμασίας του μέλλοντος και φυσικά δεδομένου ότι η γνώση δεν αποκτιέται μόνο στο σχολείο να φροντίσετε για την καλλιέργεια του μέσω βιβλίων, ντοκιμαντέρ και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην τηλεόραση.