Το παιδί μου δαγκώνει!

Σήμερα που πήγατε να πάρετε το παιδί σας από τον παιδικό σταθμό, η δασκάλα του σας είπε ότι το παιδί σας έχει την κακή συνήθεια να δαγκώνει τα άλλα παιδάκια. Δεν εκπλαγήκατε καθώς και στο σπίτι συνηθίζει να δαγκώνει κι εσάς και το αδερφάκι του. Αναρωτιέστε γιατί το κάνει και πώς πρέπει να αντιδράσετε;

Γιατί δαγκώνει

Εάν το παιδί σας είναι κάτω του ενός έτους, τότε το δάγκωμα για εκείνο είναι ένα είδος παιχνιδιού.

Εάν είναι 18 έως 24 μηνών προφανώς είναι στη φάση που εκδηλώνει την προσωπικότητά του με το να προκαλεί του άλλους κυρίως τους γονείς του. Για εκείνο το δάγκωμα είναι ένα μέσο για να εκφραστεί ή να κάνει κάτι κακό.

Εάν είναι μεγαλύτερο σε ηλικία και δαγκώνει για παράδειγμα το αδερφάκι του είναι λόγω της ζήλιας που ενδεχομένως αισθάνεται και με το δάγκωμα εκφράζει τη δυσαρέσκειά του ή είναι τρόπος επίθεσης για να εκδικηθεί για κάτι που συνέβη.

Πώς πρέπει να αντιδράτε

Αποφύγετε να το δαγκώνετε κι εσείς όπως έκαναν παλαιότερα οι γονείς. Με αυτόν τον τρόπο τοποθετείστε στο ίδιο επίπεδο μαζί του χάνοντας το κύρος σας. Επιπλέον αν δαγκώσετε κι εσείς είναι μια επίδειξη ισχύος που δε χρειάζεται γιατί ναι μεν θα πονέσει κι ενδεχομένως να μην το ξανακάνει ωστόσο μέσα του θα του μείνει η πράξη σας και θα του δημιουργηθεί μια διάθεση εκδίκησης απέναντί σας που αργά ή γρήγορα θα εκδηλωθεί.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να το απομονώσετε στο δωμάτιό του εξηγώντας του ότι πονέσατε πολύ και είναι κάτι που δεν επιτρέπεται να κάνει. Εάν δαγκώσει ένα ξένο παιδάκι, επαναλάβετε την απαγόρευση και πείτε του να ζητήσει συγγνώμη που προκάλεσε πόνο στο άλλο παιδάκι.

Τέλος, μπορείτε να κάνετε αντιπερισπασμό προτείνοντάς του να παίξετε κάτι μαζί, ώστε να δημιουργήσετε μια διαφορετική σχέση αλληλεπίδρασης.