Χτυπήσατε το παιδί σας και σας πνίγουν οι ενοχές…

Του λέγατε να σταματήσει να πηδάει πάνω στον καναπέ γιατί θα χτυπήσει αλλά εκείνο έκανε πως δε σας ακούει. Η πίεση σας είχε φτάσει στο κόκκινο και όταν σας έβγαλε και γλώσσα δεν αντέξατε και του δώσατε μία ξυλιά στο χέρι. Το παιδί σας έβαλε τα κλάματα κι εσείς αρρωστήσατε από τις ενοχές…

Η ξυλιά πέφτει επειδή ο γονιός δεν κατάφερε να μάθει στο παιδί του από πριν τα όρια και τις απαγορεύσεις. Το να χτυπήσεις το παιδί σου δε σημαίνει υποχρεωτικά ότι είσαι ο χειρότερος γονιός που νομίζει ότι έχει πάντα δίκιο και δε σέβεται το παιδί του, ούτε αποτελεί τροχοπέδη στη δημιουργικότητα του παιδιού, υπό τον όρο βέβαια πως δεν πρόκειται για παιδαγωγικό σύστημα.

Το ξύλο βάζει αυτομάτως τέλος στην απαράδεκτη λέξη ή πράξη. Είναι ένας τρόπος να σταματάει απότομα μια διαφωνία ή ένας τσακωμός που δεν τελειώνει λόγω της ανικανότητας του γονιού να επιβληθεί στο παιδί του και στην τάση του παιδιού να θέλει πάντα να υπερβεί τα όρια που του έχει θέσει ο γονιός του.
 
Σε ποιες περιπτώσεις δεν είναι τραγικό να του δώσετε μια ξυλιά
 
Εάν σας βρίσει ή η αυθάδειά του ξεπεράσει τα όρια.
 
Εάν έχετε δοκιμάσει τα πάντα και το παιδί βρίσκεται σε κρίση.
 
Εάν εκτεθεί σε κίνδυνο ή τραυματίσει το αδερφάκι του. Η ξυλιά του υπενθυμίζει την απαγόρευση να εκτίθεται σε κίνδυνο, να βλάπτει τον εαυτό του και τους άλλους και το κάνει να συνειδητοποιήσει την απερισκεψία του και να γίνει πιο προσεκτικό.
 
Εάν σας χτυπήσει κι εκείνο...
 
Πιάστε του το χέρι και πείτε του για παράδειγμα "είναι απαράδεκτο αυτό που έκανες, απαγορεύεται να χτυπάς τους γονείς σου" και στη συνέχεια εξηγήστε του για ποιο λόγο αναγκαστήκατε να του δώσετε την ξυλιά. Πείτε του για παράδειγμα "σε χτύπησα επειδή διέσχισες το δρόμο μόνο σου και υπήρχε περίπτωση να σε χτυπήσει αυτοκίνητο κι όχι επειδή είσαι κακό παιδί". Εχει μεγάλη σημασία να βάλετε απόσταση ανάμεσα στην πράξη του και στο ίδιο ώστε να διατηρήσει την αίσθηση αυτοεκτίμησης που χρειάζεται για να συγκροτήσει το χαρακτήρα του. Στη συνέχεια απομονώστε το για λίγο στο δωμάτιό του μέχρι να ηρεμήσει. Εάν δεν ηρεμεί με τίποτα προσεγγίστε το εσείς όχι για να το παρηγορήσετε, αλλά ούτε για να σας ζητήσει συγγνώμη αλλά για να δώσετε τέλος στη σύγκρουσή σας και να το διαβεβαιώσετε για την αγάπη σας.