Το παιδί σας θέλει να φύγει από το σπίτι!

Κατά τη διάρκεια ενός έντονου καβγά με το παιδί σας μείνατε εβρόντητη όταν σας ανακοίνωσε ότι θα φύγει από το σπίτι. Θέλετε να μάθετε τι το οδήγησε να σας πει κάτι τέτοιο και πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση;

Το παιδί σας για να φθάσει στο σημείο να σας πει ότι θα φύγει από το σπίτι σημαίνει ότι βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση, είναι πολύ στεναχωρημένο και νιώθει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Οι λόγοι μπορεί να είναι σοβαροί όπως ένα διαζύγιο ή οι έντονοι τσακωμοί σας με τον πατέρα του ή πιο απλοί όπως ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια ή οι σχολικές του επιδόσεις. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε κάποια αλλαγή της συμπεριφορά σας σε σχέση με την ανατροφή του, όπως για παράδειγμα να το αντιμετωπίζετε το τελευταίο διάστημα με περισσότερη αυστηρότητα από ό,τι συνήθως.

Πώς να αντιμετωπίσετε την κατάσταση

Όποιος και αν είναι ο λόγος που το παιδί σας θέλει να φύγει από το σπίτι θα πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με μεγάλη προσοχή. Ακόμα κι αν δε θεωρείτε το παιδί σας ικανό να το κάνει ή αν νιώθετε ότι πρόκειται για μια απειλή προκειμένου να σας "χειριστεί" ή να σας κάνει να ανησυχήσετε σε καμία περίπτωση μην το προτρέψετε να το κάνει διότι με αυτό τον τρόπο θα το ωθήσετε να απαντήσει με πρόκληση. Όταν λοιπόν σας πει ότι θα φύγει, σταματήστε οποιαδήποτε δραστηριότητά σας και πριν του πείτε ότι κάτι τέτοιο θα σας στεναχωρήσει πολύ, εξηγήστε του ότι θα βλάψει τον εαυτό του κι αυτό δε θα το επιτρέψετε ποτέ να συμβεί. Πείτε του για παράδειγμα "είσαι το παιδί μου, δε σε αφήνω να φύγεις από το σπίτι, ούτε να κινδυνέψεις". Στη συνέχεια θα πρέπει να του θέσετε κάποιες ερωτήσεις προκειμένου να καταλάβετε τι νιώθει και να το καθησυχάσετε λέγοντάς του ότι θα είσαστε πάντα κοντά του και ότι θα πρέπει να σας έχει εμπιστοσύνη και να σας λέει ό,τι το βασανίζει.

Αν το παιδί σας φύγει ενώ απουσιάζετε

Θα πρέπει να του δείξετε ότι καταλαβαίνετε πως για να φθάσει σε αυτό το σημείο πρέπει να συνέβη κάτι πολύ σοβαρό. Μιλήστε του για τα συναισθήματά σας, για το φόβο που νιώσατε και για την ανακούφιση σας που δεν του συνέβη κάτι κακό. Εξηγήστε του ότι ούτε εκείνο μπορεί να αλλάξει γονείς και σπίτι αλλά ούτε εσείς παιδί. Θα είσαστε για πάντα μαζί. Την επόμενη ημέρα θα πρέπει να αναφερθείτε ξανά στο γεγονός και να του εξηγήσετε ότι όταν νιώθει πως θέλει να φύγει, θα πρέπει να το συζητάει μαζί σας ώστε να βρίσκετε μαζί μια λύση.