Μπορεί η μετακόμιση να αποτελέσει τραύμα για το παιδί σας;

Όσο πλησιάζει η μέρα της μετακόμισης τόσο πιο πολύ συνειδητοποιείτε ότι για το παδί σας σημαίνει αλλαγή δωματίου, σχολείου, φίλων…Φοβάστε ότι θα του στοιχίσει πολύ ψυχολογικά και αναρωτιέστε πως μπορείτε να το προετοιμάσετε.

Το παιδί σας πρέπει να είναι σωστά προετοιμασμένο για αυτή την αλλαγή γιατί νιώθοντας ότι χάνει τα σημεία αναφοράς του μπορεί να υποφέρει από αυτή την αναστάτωση στη ζωή του. Είναι καλό, εάν είναι δυνατόν, να αποφεύγουμε την αλλαγή σχολείου του παιδιού κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιά και να περιμένουμε την επόμενη για να το γράψουμε στο καινούργιο σχολείο.

Πριν από τη μετακόμιση

Θα πρέπει να μιλήσετε στο παιδί σας για αυτή την αλλαγή με ένα πολύ θετικό τρόπο και να του εξηγήσετε τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί. Ποιες θα είναι οι αλλαγές στη ζωή του για παράδειγμα θα έχει μεγαλύτερο δωμάτιο, θα αλλάξει σχολείο, θα είσαστε πιο κοντά στη γιαγιά. Εάν το παιδί σας αρνείται να το δεχθεί θα πρέπει να του εξηγήσετε πως η απόφαση είναι απόλυτα αναγκαία και δε γίνεται να αλλάξει. Δείξτε του ότι καταλαβαίνετε τη στεναχώρια του και προσπαθήστε να αναδείξετε τις θετικές συνέπειες που θα έχει αυτή η αλλαγή στη ζωή σας. Εάν το παιδί σας στεναχωριέται που θα χάσει τους φίλους του θα πρέπει να το καθησυχάσετε λέγοντάς του ότι αφενός θα αποκτήσει νέους φίλους και αφετέρου μπορεί να συναντάει τους παλιούς του φίλους τα Σαββατοκύριακα. Μπορείτε επίσης μία ημέρα να πάτε μαζί να δείτε το σπίτι και να κάνετε μία βόλτα στην καινούργια σας γειτονιά.

Μετά τη μετακόμιση

Θα πρέπει να παρακολουθείτε το πρώτο διάστημα μήπως εντοπίσετε αλλαγές στη συμπεριφορά του όπως θλίψη και κλείσιμο στον εαυτό του. Τέλος, φροντίστε συντομα να καλέσετε τους φίλους του από το παλιό του σχολείο ακόμα και αν δεν έχετε τακτοποιηθεί πλήρως στο καινούργιο σας διαμέρισμα.