Για πρώτη φορά μια διεθνής επιστημονική έρευνα φέρνει στο προσκήνιο τον κίνδυνο η χρήση τοπικής αναισθησίας να επιδράσει αρνητικά στην ανάπτυξη των παιδικών δοντιών. Η προειδοποίηση έρχεται σε μια εποχή που περισσότερα παιδιά από κάθε άλλη φορά καταφεύγουν στους οδοντιάτρους -και στην τοπική αναισθησία- λόγω προβλημάτων στα δόντια τους ή ανάγκης ορθοδοντικών εργασιών.
Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Ελβετία και την Κίνα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Μπινγκ Χου της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πλίμουθ της Βρετανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο νέο περιοδικό βιοϊατρικής έρευνας "Cell Death Discovery", μελέτησαν την επίπτωση που έχουν τα τοπικά αναισθητικά στα οδοντικά κύτταρα τόσο πειραματόζωων όσο και ανθρώπων.
Η μελέτη συμπέρανε ότι οι ουσίες που χρησιμοποιούνται συνήθως για τοπική αναισθησία στα οδοντιατρεία, μπορούν να κάνουν ζημιά στα κύτταρα και, κατά συνέπεια, στην κανονική ανάπτυξη των δοντιών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στις οδοντιατρικές θεραπείες γίνεται η μεγαλύτερη χρήση τοπικής αναισθησίας από κάθε άλλη ιατρική πράξη.
Αν και έχουν καθοριστεί ανώτατα επιτρεπόμενα όρια για την χρήση αυτών των αναισθητικών, δεν έχουν μελετηθεί μέχρι σήμερα πλήρως οι πιθανές παρενέργειές τους στον οδοντικό ιστό. Η νέα έρευνα δείχνει ότι όσο περισσότερο εκτίθενται τα κύτταρα των δοντιών σε τοπικά αναισθητικά, τόσο περισσότερο επηρεάζεται η λειτουργία των μιτοχονδρίων (των ενεργειακών «εργοστασίων» του κυττάρου), με συνέπεια να επιταχύνεται αφύσικα ο κυτταρικός θάνατος.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες και κλινικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν τις πιθανές επιπτώσεις των τοπικών αναισθητικών στην ανάπτυξη των δοντιών, προτού προταθούν αλλαγές στις έως τώρα συστάσεις στους οδοντογιατρούς (στην κατεύθυνση της ελαχιστοποίησης της τοπικής αναισθησίας). Από την άλλη, οι επιστήμονες υπογράμμισαν πως οι γονείς δεν πρέπει να πανικοβληθούν και να αποφεύγουν να πηγαίνουν τα παιδιά τους στον οδοντογιατρό.
Οι ερευνητές επεσήμαναν επίσης την ανάγκη οι γονείς να καθοδηγούν σωστά τα παιδιά τους, ώστε -με την κατάλληλη πρόληψη (σωστή διατροφή, τακτικό βούρτσισμα κλπ.) να μην χρειάζεται να καταλήξουν στον γιατρό, π.χ. για εξαγωγή κάποιου δοντιού. Σε κανέναν, άλλωστε, δεν αρέσει ο τροχός του οδοντογιατρού.