Κατάθλιψη στην εφηβεία

Το τελευταίο διάστημα το παιδί σας, το οποίο διανύει την περίοδο της εφηβείας, παρουσιάζει έντονη μελαγχολία και θλίψη, συχνά κλαίει, έχει κλειστεί στον εαυτό του, δεν το ευχαριστεί τίποτα, περνά πολλές ώρες κλεισμένο στο δωμάτιό του, αρνείται να περιποιηθεί τον εαυτό του, δεν πάει σχολείο και η απόδοσή του ολοένα και μειώνεται, έχει διαταραχές στον ύπνο και στο φαγητό, είναι επιθετικό και αντιδρά με έντονο θυμό σε ό,τι του πείτε.

Οι περισσότεροι γονείς αποδίδουν αυτές τις αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού τους στη δύσκολη περίοδο της εφηβείας κι αφήνουν το χρόνο να περνάει νομίζοντας ότι θα επανέλθουν. Πρόκειται για λάθος αντιμετώπιση που μπορεί να αποβεί μοιραία καθώς ένα παιδί που πάσχει από κατάθλιψη μπορεί να οδηγηθεί σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, όπως απόπειρα αυτοκτονίας και κατάχρηση ουσιών.

Όταν οι γονείς εντοπίζουν έντονες αλλάγες στη συμπεριφορά των παιδιών τους θα πρέπει άμεσα να απευθύνονται σε κάποιον ειδικό. Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος, κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου δίνει κάποιες χρήσιμες συμβουλές που βοηθούν στην πρόληψη της κατάθλιψης.

Τα οικονομικά ή κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένεια και επιδρούν στον τρόπο ζωής του εφήβου μπορεί να τον επηρεάσουν για αυτό θα πρέπει να είσαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στη διαχείρισή τους.

Αφήστε το παιδί να εκφράσει το πώς νιώθει και ρωτήστε το ποια είναι η άποψη του για τον εαυτό του αλλά και για τους φίλους του.

Εξηγήστε του ότι κανένας δεν είναι "επαρκής" σε όλους τους τομείς και ότι ειδικά στην εφηβεία όλοι είναι ανεπαρκείς σε πολλούς τομείς. Μπορείτε, επίσης, να επισημάνετε τις ατέλειες των παιδιών του περιβάλλοντός του.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αθλείται καθώς έχει θετική επίδραση στην ψυχική του διάθεση.

Προσανατολίστε το παιδί σας σε τομείς που έχει καλές επιδόσεις ώστε να αυξηθεί η αυτοεκτίμησή του.

Μάθετε από μικρό το παιδί σας να αναγνωρίζει τα δικά του συναισθήματα και των άλλων αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα χειρίζεται καταστάσεις.

Συνηθίστε το παιδί σας από μικρό σε μια θετική ρουτίνα (να πλένεται κάθε ημέρα, να τακτοποιεί το δωμάτιο του, να αθλείται κλπ) καθώς βοηθά πολύ σε φάσεις κατάθλιψης γιατί το παιδί έστω και μηχανικά δεν εγκαταλείπει εύκολα τη βασική φροντίδα του εαυτού του.

Εξηγήστε στο παιδί από νωρίς ότι οι ανθρώπινες σχέσεις και τα μεταβατικά στάδια στην εφηβεία είναι πιο δύσκολα από όσο για τους ενηλίκους.