Σύμφωνα με ερευνητές, η τακτική σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του νεογέννητου. Μάλιστα οι ερευνητές υποστηρίζουν πως αυτό θα ωφελήσει τα παιδιά καθ' όλην τη διάρκεια της ζωής τους. Συγκεκριμένα, σε εγκεφάλους νεογνών των οποίων οι μητέρες ασκούνταν τουλάχιστον είκοσι λεπτά τρεις φορές τη βδομάδα παρουσιάστηκαν πιο ώριμα δείγματα δραστηριότητας.
Τα ευρήματα αυτά είναι τα πρώτα από μία τυχαιοποιημένη σειρά δοκιμών σε ανθρώπους προκειμένου να αποδείξουν πως η δημιουργία ενός προγράμματος άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λειτουργεί καταλυτικά στην ανάπτυξη του βρεφικού εγκεφάλου.
Η Elise Labonte-LeMoyne του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ δηλώνει: «Γνωρίζουμε πως η σωματική άσκηση έχει πολλά οφέλη κατά την εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες αισθάνονται καλύτερα, έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την αύξηση του βάρους τους και φυσικά όλο αυτό έχει επίδραση στο βάρος του παιδιού. Τώρα το γεγονός πως η άσκηση ωφελεί και δίνει μεγάλο προβάδισμα στο παιδί αναφορικά με την εγκεφαλική λειτουργία είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα.»
Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα βρίσκονταν στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους και τυχαία μπήκαν είτε σε ομάδα άσκησης είτε σε ομάδα ελέγχου καθιστικής δραστηριότητας. Οι δέκα γυναίκες που ήταν στην ομάδα γυμναστικής έκαναν ποδήλατο, περπατούσαν, έτρεχαν ή κολυμπούσαν τρεις φορές τη βδομάδα, με την προσπάθειά τους να φτάνει ίσα ίσα στο σημείο να κουράζονται. Οι οκτώ γυναίκες του άλλου γκρουπ είχαν οδηγίες να μη γυμναστούν καθόλου. Οκτώ με δώδεκα μέρες μετά τις γεννήσεις των μωρών, οι ερευνητές μέτρησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των νεογνών. Χρησιμοποιώντας μία σειρά 124 ηλεκτροδίων, κατέγραψαν ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα ενόσω έπαιζαν στα μωρά που κοιμούνταν μία σειρά ηχητικών βόμβων σε συνδυασμό με άλλους ήχους. Παρ' όλο που τα μωρά κοιμούνταν, η δραστηριότητα περιοχών του εγκεφάλου τους έδειξε πως μπορούσαν να διαχωρίσουν τους παλιούς από τους καινούριους ήχους. Οι πιο ανεπτυγμένοι εγκέφαλοι όμως, αντιμετώπισαν πιο εύκολα τη δοκιμασία εν αντιθέσει με τους πιο πρώιμους.
«Τα μωρά των γυναικών που ασκούνταν σε τακτική βάση παρουσίασαν μία πιο ώριμη εγκεφαλική δραστηριότητα. Έτσι διαπιστώθηκε πως οι δικοί τους εγκέφαλοι αναπτύχθηκαν πιο γρήγορα.», λέει η Labonte-LeMoyne, η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας στην συνάντηση της Society for Neuroscience στο San Diego. «Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε περισσότερο αυτό το στάδιο της ανάπτυξης, καθώς η ικανότητα διάκρισης των ήχων είναι η βάση της εκμάθησης της ομιλίας και της κατανόησης των ήχων του περιβάλλοντος».
Μία Δανέζικη έρευνα του 2008 έδειξε πως η σωματική άσκηση δεν είχε σχεδόν καμία επίδραση στο μωρό, αλλά μείωνε τον κίνδυνο το μωρό να είναι πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο κατά την κύηση.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας συμβουλεύει τις γυναίκες να αποφεύγουν τα ομαδικά σπορ και να μην γυμνάζονται τόσο ώστε να μη μπορούν ούτε να συζητήσουν εξαιτίας της εξάντλησης. Οι γυναίκες που δεν ήταν δραστήριες πριν την εγκυμοσύνη θα έπρεπε να ξεκινήσουν μ' ένα πρόγραμμα γυμναστικής τρεις φορές τη βδομάδα – κι η κάθε φορά να μην ξεπερνά τα δεκαπέντε λεπτά – και σταδιακά να το αυξήσουν σε τέσσερις φορές τη βδομάδα, διάρκειας μισής ώρας έκαστη.
Πηγή: k-mag.gr