Το παιδί σας χτύπησε

Έχετε πάει με το παιδί σας σε ένα παιδικό πάρτυ κι όπως είναι πάνω στην τσουλήθρα και σας χαιρετάει χάνει την ισορροπία του και πέφτει. Τρέχετε να δείτε εάν χτύπησε κι εκείνο κλαίει σπαρακτικά. Έχετε πανικοβληθεί και δεν γνωρίζετε πώς να το κάνετε να ηρεμήσει.

Τι δεν πρέπει να του πείτε

Θα πρέπει να αποφύγετε να του πείτε "δεν είναι τίποτα" γιατί το παιδί κλαίει είτε γιατί πονάει είτε γιατί τρόμαξε πολύ από την πτώση.

"Στο είχα πει ότι θα πέσεις". Φυσικά και είχατε προειδοποιήσει το παιδί σας, ωστόσο αυτή η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για υποδείξεις.

"Μέχρι να μεγαλώσεις, θα γιάνει". Σίγουρα το θυμάστε από τη δική σας παιδική ηλικία ωστόσο δε βοηθάει το παιδί σας που κλαίει με λυγμούς.

Τέλος, το να χτυπήσετε την "κακιά τσουλήθρα" επίσης είναι ανώφελο. Επιπλέον υποτιμά τη νοημοσύνη του παιδιού σας, το οποίο πρέπει να αποκτήσει εμπειρίες και επίγνωση των κινδύνων για να μπορεί να προστατεύεται.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να πάρετε στα σοβαρά τον πόνο του παιδιού σας. Να του πείτε ότι καταλαβαίνετε πως πονάει και να φροντίσετε να του απαλύνετε τον πόνο με ένα χάδι. Επίσης, για να μην εξελιχθεί σε ένα φοβιτσιάρικο παιδάκι που δεν κουνιέται από την αγκαλιά της μαμάς του, θα πρέπει να του εξηγήσετε ποιο ήταν το λάθος που έκανε ενώ βρισκόταν στην τσουλήθρα και έπεσε.