Όταν μια γυναίκα είναι έγκυος, το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής συγγενών και φίλων είναι στη μέλλουσα μητέρα.
Από τη μια πλευρά, αυτό είναι και το λογικό αφού η μητέρα είναι εκείνη που ζει και από πρώτο χέρι τη φυσική εμπειρία της εγκυμοσύνης και του τοκετού.
Αλλά τι γίνεται με τον πατέρα; Και οι μπαμπάδες από την πλευρά τους βιώνουν την εμπειρία της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Ειδικότερα οι άντρες που γίνονται για πρώτη φορά μπαμπάδες πρέπει να συμφιλιωθούν με τη μετάβαση στους οικογενειακούς ρόλους και τις ευθύνες και να ασχοληθούν και με τα δικά τους συναισθήματα φόβου, ενθουσιασμό και άγχους. Πώς αισθάνεται όμως ένας άντρας όταν όλες οι ερωτήσεις περιστρέφονται γύρω από τη σύντροφό του: «Πώς αισθάνεσαι; Κοιμάσαι καλά; Πώς θα γεννήσεις;» Τον μπαμπά το πιθανότερο είναι κανένας να μην τον ρωτήσει τίποτα, εκτός κι αν οι ερωτήσεις σχετίζονται με τη μαμά.
Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι και οι μπαμπάδες χρειάζονται προετοιμασία και επικοινωνία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο κι εσείς! Οι γυναίκες άλλωστε έχουν την τάση να συγκεντρώνουν και να επεξεργάζονται πληροφορίες σχετικά με την εγκυμοσύνη μέσω άλλων γυναικών, μέσω βιβλίων και άρθρων στο Διαδίκτυο.
Οι άνδρες, ωστόσο δεν ακολουθούν πάντα την καλή τους στα ραντεβού με τον γιατρό και είναι λιγότερο πιθανό να διαβάσουν βιβλία ή να ξεκινήσουν συζήτηση με συνομηλίκους τους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρονται ή ότι δεν χρειάζονται υποστήριξη. Τα παρακάτω είναι απλά και βασικά βήματα για να υποστηρίξετε και να προετοιμάσετε τον σύντροφό σας για τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας.
Διαβάστε τη συνέχεια στο baby.gr