Σύμφωνα με την επιστήμη, μια γυναίκα χαρακτηρίζεται ως «παρένθετη μητέρα» όταν η ίδια κυοφορεί βρέφος, το οποίο όμως προορίζεται για άτεκνο ζευγάρι, που δεν έχει, με οποιοδήποτε τρόπο, τη δυνατότητα τεκνοποίησης. Συνήθως, η αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή αυτής της πρακτικής, αλλά και η πιθανότητα επιτυχίας της, εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ηλικία της γυναίκας, η οποία δέχεται αυτόν το «ρόλο».
Οι παρένθετες μητέρες μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζονται ως θέμα «ταμπού», από πολλές κοινωνίες. Ήδη σε περιοχές όπως η Ιταλία, η Αυστραλία αλλά και η Ισπανία, η παρένθετη μητρότητα αποτελεί απαγορευμένη πρακτική και αντιμετωπίζεται με δυσπιστία, αποδοκιμασία ή ακόμα και με νομικές κυρώσεις, ενώ ακόμη και στις περιοχές που δε συμβαίνει κάτι τέτοιο, όπως στη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί να επιτραπεί, όμως κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και περιορισμούς.
Στη χώρα μας, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά μιας και υφίσταται σαφής νομοθεσία που επιτρέπει την παρένθετη μητρότητα και καθορίζει ξεκάθαρα το πλαίσιο, βάσει του οποίου μπορεί να διενεργηθεί. Ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί που ακόμη και στις μέρες μας, είναι συμφιλιωμένοι απόλυτα με την ύπαρξη και την ιδέα της παρένθετης μητρότητας, καθώς για πολλούς εξακολουθεί να αποτελεί ανορθόδοξο και «μη φυσιολογικό» τρόπο αναπαραγωγής. Επιπλέον, στις σκέψεις πολλών περιλαμβάνεται και ο προβληματισμός, όσον αφορά στο μέλλον του παιδιού, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των δύο γονιών απέναντί του, αλλά και τη «θέση» της παρένθετης μητέρας στη ζωή του παιδιού που κυοφορεί και φέρνει στον κόσμο.
Από την άλλη, όσα είναι τα κακόβουλα σχόλια, άλλη τόση φαίνεται να είναι και η αποδοχή αυτής της νέας «τάσης», που στη χώρα μας έκανε την εμφάνισή της γύρω στο 2005, από τους αστέρες του Χόλιγουντ, καθώς αρκετοί φαίνεται να είναι εκείνοι οι οποίοι για πολλούς και διαφορετικούς λόγους προτίμησαν αυτή τη μέθοδο και απέκτησαν δικά τους παιδιά.
Φυσικά τα παραδείγματα δεν τελειώνουν εδώ, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που «κατέφυγαν» σ' αυτή τη διαδικασία, με ανάμεσά τους και πολλά άλλα γνωστά ονόματα, όπως αυτό του Michael Jackson, της Nicole Kidman αλλά και του Sir Elton John.
Η παρένθετη μητρότητα φαίνεται να είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολύ όχι μόνο γιατρούς ή υποψήφιους γονείς, αλλά ολόκληρες κοινωνίες ανθρώπων, καθώς αποτελεί σημείο αιχμής πολλών διαφορετικών απόψεων. Ωστόσο, θα πρέπει να παραδεχτούμε πως σημείο τομής όλων αυτών των διαφορετικών απόψεων είναι ένα και πολύ συγκεκριμένο: Η απόκτηση ενός παιδιού είναι ιερή, με όποιον τρόπο κι αν συντελείται. Πολέμιοι και επικριτές αυτών των πρακτικών πάντα θα υπάρχουν, αν όμως ο καθένας είναι ευχαριστημένος με τις επιλογές του και ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, δεν υφίστανται λόγος επίκρισης.
Γράφει η Μαρκέλλα Χρυσοστόμου για το k-mag.gr