Το παιδί σας δε σας μιλάει ποτέ για την ημέρα που πέρασε

Κάθε βράδυ πηγαίνετε όλο ενθουσιασμό στο δωμάτιο του παιδιού σας και το ρωτάτε πώς τα πήγε στο σχολείο, τι έκανε, τι έφαγε, πώς ήταν η ημέρα του...Κάθε βράδυ όμως παίρνετε την ίδια απάντηση:"καλά". Αναρωτιέστε εάν βαριέται να σας μιλήσει ή δεν περνάει καλά στο σχολείο;

Αρχικά θα πρέπει να πούμε ότι όταν ένα παιδί ξεκινάει να πηγαίνει σχολείο αρχίζει να έχει τη δική του ζωή. Ανακαλύπτει έναν καινούργιο κόσμο και αισθάνεται ότι μπορεί να έχει μυστικά από εσάς. Είναι κάτι που πρέπει να σεβαστείτε και φυσικά να του δώσετε το χρόνο να εξερευνήσει αυτό τον καινούργιο κόσμο. Το παιδί σας λοιπόν δε σας λέει τίποτα γιατί είναι κουρασμένο και δεν έχει καμία διάθεση να αναφερθεί στην ημέρα που πέρασε. Ίσως και να το κουράζετε εσείς με το να του κάνετε συνεχώς ερωτήσεις. Γιατί εσείς μπορεί να ρωτάτε από ενδιαφέρον εκείνο όμως μπορεί να νιώθει ότι θέλετε να του κάνετε έλεγχο.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να προσεγγίσετε το παιδί σας σε μια χαλαρή, οικογενειακή στιγμή και να αρχίσετε την κουβέντα μιλώντας πρώτα για τη δική σας ημέρα. Στη συνέχεια ζητήστε από το παιδί σας, χωρίς να το πιέσετε και χωρίς να κάνετε ερωτήσεις αδιάκοπα να επικοινωνήσει μαζί σας. Προσέξτε το ύφος σας να μη θυμίζει ανακριτή!

Να θυμάστε ότι αυτό που έχει σημασία να γνωρίζετε για την ημέρα που πέρασε το παιδί σας δεν είναι οι δραστηριότητές του αλλά τα συναισθήματα και οι ανησυχίες που βίωσε.