Εάν το μωρό σας σας φαίνεται ανήσυχο και η πάνα του είναι γεμάτη με σκληρούς σβώλους σημαίνει ότι το έντερό του δεν κινείται όπως θα έπρεπε.
Παρακάτω ακολουθούν 7 πρακτικές συμβουλές αντιμετώπισης της βρεφικής δυσκοιλιότητας. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για πιθανή αγωγή ή διατροφή καθώς η δυσκοιλιότητα είναι ένα θέμα που μπορεί μεν να σας στεναχωρεί είναι όμως παροδικό και με την κατάλληλη παρέμβαση επιλύεται. Σε κάθε περίπτωση αν έχει χρόνια δυσκοιλιότητα, ή αν βρείτε ποτέ αίμα στα κόπρανα του μωρού σας, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας, καθώς αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα μιας σοβαρής κατάστασης.
Αυξήστε την κατανάλωση νερού
Είτε το μωρό σας θηλάζει είτε πίνει γάλα από το μπιμπερό πρέπει να γίνεται επαρκής πρόσληψη υγρών. Για βρέφη που θηλάζουν συστήνεται η χορήγηση 60-120 ml υγρών (πχ νερό ή χαμομήλι) μία με δύο φορές την ημέρα, ενδιάμεσα των γευμάτων. Σε μεγαλύτερα βρέφη (πχ μετά τους 4 μήνες) συνήθως δίνονται, παράλληλα με το νερό, χυμοί φρούτων π.χ. δαμάσκηνο, πορτοκάλι, μήλο, αχλάδι (συχνά αραιωμένοι με νερό, ανάλογα με την ηλικία και με τη σύμφωνη γνώμη του παιδίατρου).
Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης που μπορούν σταδιακά να προστίθενται στις κρέμες, τα φρούτα όπως τα δαμάσκηνα και τα λαχανικά π.χ ντομάτα, κολοκυθάκι με μορφή πουρέ, είναι καλή επιλογή για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Άσκηση τύπου ποδηλατάκι
Μερικές φόρες η κίνηση στα ποδαράκια του μωρού σας σαν να κάνει ποδήλατο, βοηθάει για να ενεργοποιηθεί το έντερό του. Σηκώστε τα ποδαράκια του και μεταφέρετε τα στο αέρα σε κυκλική κίνηση σαν να κάνει ποδήλατο. Η κίνηση αυτή μπορεί να απελευθερώσει κάποια κοιλιακή πίεση και να ανακουφίσει το μωράκι σας.
Διαβάστε αναλυτικά στο baby.gr