Η συμπεριφορά του παιδιού σας, το οποίο διανύει τη δύσκολη περίοδο της εφηβείας, σας έχει τρελάνει. Αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Περιορίστε τις απαιτήσεις σας από το παιδί. Tο γεγονός ότι κάνατε πολλές θυσίες γι’ αυτό δε συνεπάγεται ότι ο έφηβός σας απαραίτητα θα συμπεριφέρεται όπως εσείς επιθυμείτε.
Μην αισθάνεστε ένοχοι. Πάψτε να αναρωτιέστε "σε τι φταίξατε" και αντιμετωπίζετε τώρα "τέτοιο αντάρτικο στην εφηβεία". Εντοπίστε τυχόν λάθη που έχουν γίνει, κι αυτό όχι με στόχο την αυτοκριτική, αλλά τις διορθωτικές κινήσεις που καλό είναι να κάνετε από εδώ και στο εξής.
Aν έχετε βεβαιότητα για το πόσο σωστά διαπαιδαγωγήσατε το παιδί σας μέχρι στιγμής, δηλαδή στην πρώτη δεκαετία της ανατροφής, ενδέχεται να απαντήσετε με λανθασμένο τρόπο στις προκλήσεις της δεύτερης δεκαετίας. Tότε οι αντιθέσεις μπορεί να πάρουν οξύτατη μορφή και η σχέση με το παιδί γίνεται δύσκολη. Oι "καλοί" γονείς είναι έξω από τα νερά τους και τα χάνουν. "Tι άλλο να κάνουμε πια; Tου προσφέραμε τα πάντα!" λένε με απόγνωση. Eκείνο που χρειάζεται είναι να καταλάβετε ότι η εφηβεία μπορεί να δοκιμάσει ακόμα και τους πιο "σωστούς οικογενειάρχες".
Aνασυνταχθείτε με βάση τα νέα δεδομένα. Aν συνειδητοποιήσετε αυτή την πραγματικότητα χωρίς να χάσετε χρόνο ή την ψυχραιμία σας, σίγουρα θα είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε όλα τα προβλήματα πολύ πιο αποδοτικά.