Θέλει να του πάρετε σκυλάκι;

Ρωτήσατε το παιδί σας τι δώρο θέλει να του κάνετε τα Χριστούγεννα κι εκείνο σας απάντησε ένα σκυλάκι! Εσείς πιστεύετε πως είναι κακή ιδέα, καθώς ζείτε σε διαμέρισμα, λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι σας και έχετε πολλά πράγματα στο κεφάλι σας για να φορτωθείτε ακόμα ένα μπελά. Τι κάνετε; Πώς του λέτε ότι δε γίνεται να του ικανοποιήσετε την επιθυμία;

Καταρχήν θα πρέπει να πούμε πως ένας σκύλος μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο φίλο του παιδιού σας για παιχνίδι αλλά και παρέα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να προέρχεται αυτή η επιθυμία του παιδιού σας λόγω κάποιου συναισθηματικού κενού. Μήπως μένει αρκετές ώρες μόνο του; Μήπως του λείπετε; Αν ισχύει κάτι τέτοιο φροντίστε να περνάτε περισσότερες ώρες με το παιδί σας και να κάνετε πράγματα μαζί.

Πώς του λέμε όχι

θα πρέπει αρχικά να του εξηγήσετε τα αρνητικά του σκύλου σε σχέση με την καθαριότητα και τις αυξημένες ανάγκες του. Σίγουρα εκείνο θα σας πει να μην ανησυχείτε καθώς θα αναλάβει εκείνο την περιποίηση του. Μην υποχωρήσετε, πείτε του ότι γνωρίζετε ότι στην αρχή θα κάνει προσπάθεια αλλά μετά θα το φορτωθείτε κι αυτό εσείς. Τέλος περιγράψτε του πόσο δυστυχισμένο θα είναι το σκυλάκι μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού σας και ολομόναχο καθώς εσείς θα λείπετε στη δουλειά κι εκείνο στο σχολείο.

Επιμένει;

Μείνετε ακλόνητη στην άποψη σας ό,τι επιχειρήματα κι εάν σας αναφέρει. Μπορεί να σας πει ότι οι γονείς του συμμαθητή του, του πήραν σκυλάκι, τότε εσείς πρέπει να του εξηγήσετε πως το κάθε σπίτι έχει τους δικούς του κανόνες και στο δικό σας σπίτι δεν επιτρέπονται τα σκυλιά. Μία άλλη πρόταση που έχουμε να σας κάνουμε είναι να τα βρείτε κάπου στη μέση. Να συμβιβαστείτε και οι δύο δηλαδή με ένα πιο διακριτικό ζωάκι, όπως ένα καναρίνι, ένα ψαράκι ή ένα χαμστεράκι.