Με τον πατέρα του παιδιού σας διατηρείτε πολύ καλές σχέσεις παρά το γεγονός ότι χωρίσατε πρόσφατα. Πηγαίνετε και οι τρεις για φαγητό, έρχεται συχνά σπίτι σας και το παιδί σας δείχνει να είναι πολύ καλά με αυτή την κατάσταση. Το τελευταίο διάστημα όμως σας ζητάει κάποιες φορές να αφήσετε το μπαμπά του να μείνει στο σπίτι σας. Αναρωτιέστε εάν πρέπει ή όχι να δεχθείτε; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Οι γονείς συχνά αντιμετωπίζουν αυτό το δίλημμα, υποκύπτοντας στις απαιτήσεις ή στους εκβιασμούς του παιδιού ότι δήθεν θέλει να μείνει και ο μπαμπάς στο σπίτι για να το κοιμίσει ή επειδή είναι περασμένη η ώρα.
Είναι αναμενόμενο το παιδάκι σας να θέλει να είσαστε οι δύο γονείς μαζί. Ειδικά στην αρχή, μπορεί να το επιδιώκει συχνά, με όποιον τρόπο μπορεί.
Καλό είναι μετά το χωρισμό ο γονιός που έχει φύγει από το σπίτι να μη διανυκτερεύει εκεί, γιατί αυτό προκαλεί, ειδικά στο μικρό παιδί, μεγάλη σύγχυση. Καμιά φορά, βέβαια, οι γονείς- ή έστω ο ένας από αυτούς- εξακολουθούν να τρέφουν αισθήματα μεταξύ τους και ενδόμυχα εύχονται να ξανάσμιγαν για το καλό των παιδιών και των ίδιων. Κάποιες φορές αυτό επιτυγχάνεται και έπειτα από μια περίοδο χωρισμού, τα ζευγάρια επανασυνδέονται και με ωριμότητα πλέον αντιμετωπίζουν τη ζωή τους. Γενικά όμως η πείρα δείχνει ότι μετά το χωρισμό αυτές οι σκέψεις οδηγούν κυρίως σε σύγχυση και απογοήτευση.
Ακόμα κι αν σκέφτεστε να ξαναδοκιμάσετε με τον πρώην σύντροφό σας, είναι καλύτερα να συναντιέστε χωρίς να το γνωρίζει το παιδί σας, διαφορετικά του δίνετε ελπίδες και η απογοήτευση του, εάν δεν προχωρήσει η επανασύνδεση, θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, το παιδί να λαμβάνει σταθερό μήνυμα και να συνηθίσει στην ιδέα ότι ο ένας γονέας δε μένει πια μαζί του, ωστόσο θα μπορεί να κοιμάται στην ίδια στέγη με εκείνον όταν πηγαίνει στο δικό του σπίτι.