Ονειρεύεστε το παιδί σας να γίνει γιατρός ή δικηγόρος, εκείνο όμως λατρεύει το τραγούδι…Αναρωτιέστε ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Τι επηρεάζει τις επιλογές του έφηβου
Οι έφηβοι συχνά έχουν κάποια είδωλα που θαυμάζουν και εξιδανικεύουν επειδή τα θεωρούν επιτυχημένα, διάσημα, όπως λ.χ. ηθοποιούς, τραγουδιστές, αθλητές ή σπανιότερα ανθρώπους της επιστήμης. Θα ήθελαν, λοιπόν, να ακολουθήσουν και οι ίδιοι αυτόν το δρόμο. Επηρεάζονται πολύ από τα πρότυπα της τηλεόρασης και των συμμαθητών τους.
Το περιβάλλον και οι γονείς παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην επιλογή του επαγγελματικού δρόμου που θα ακολουθήσουν.
Άλλοτε ο έφηβος επιλέγει κάποιο επάγγελμα προκειμένου να ικανοποιήσει τους γονείς του, αφήνοντας κατά μέρους την επιθυμία του. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό να προσαρμοστεί και να επιτύχει. Ωστόσο δεν είναι σπάνιο το αντίθετο, δηλαδή ή να μην τα πάει καλά, ή να έχει πλήρη αδιαφορία, και σε κάποιες περιπτώσεις να σταματήσει τις σπουδές.
Υπάρχουν νέοι που επιλέγουν ένα δρόμο κυρίως για να εναντιωθούν στους γονείς τους και να επιβεβαιωθούν.
Συχνά ο νέος προσανατολίζεται σε ένα επάγγελμα που θεωρείται ενδιαφέρον μέσα στην ομάδα των φίλων του ή είναι της μόδας ή σπουδάζουν οι φίλοι του. Γίνεται αντιληπτό ότι όταν η επιλογή βασίζεται σε τέτοια κίνητρα δεν πρόκειται για αντικειμενική απόφαση. Σε αυτή την περίπτωση ο νέος πρέπει να κατανοήσει ότι δε θα χάσει τους φίλους αν επιλέξει κάτι που του αρέσει, ακόμα και αν οδηγεί σε ένα διαφορετικό δρόμο από το δικό τους.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς
Όταν πλέον ο έφηβος βρίσκεται στο λύκειο, είναι απαραίτητο να ενημερώνεται από το σχολείο ή από έναν ειδικό του επαγγελματικού προσανατολισμού για τις διαφορετικές επιλογές που υπάρχουν.
Μη διστάσετε να τον φέρετε σε επαφή με κάποιο φίλο σας ώστε να τον ρωτήσει για το επάγγελμα του, εφόσον εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Πρέπει να υπάρχει διάλογος στην οικογένεια για αυτό το θέμα.
Να είσαστε συνειδητοποιημένοι για αυτά που περιμένετε από τα παιδιά σας. Μπορείτε να τα εκφράσετε ανοιχτά, ειλικρινά και βαθιά. Αλλά επίσης θα είσαστε διατεθειμένοι να ακούσετε το παιδί σας και να το καταλάβετε. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για τη ζωή του κι όχι για τη δική σας.
Οφείλετε ως γονείς να υποστηρίξετε το νέο στην απόφασή του.
Αν οι απόψεις σας είναι αντίθετες από αυτές του παιδιού σας και οι δυσκολίες αυξάνονται και η επικοινωνία τείνει να διακοπεί, επισκεφθείτε ψυχολόγο ή άλλο επιστήμονα ειδικευμένο στον επαγγελματικό προσανατολισμό.
Μην ξεχνάτε ότι ακόμα κι αν η ειδικότητα που επιλέγει το παιδί σας δεν έχει ιδιαίτερη ζήτηση, ίσως η ικανοποίηση που θα αντλεί αύριο από την άσκηση του επαγγέλματός του να αποδειχθεί σημαντικότερη από τις πιθανόν καλύτερες οικονομικές απολαβές άλλων ειδικοτήτων.