Απειλήσατε το παιδί σας ότι θα το παρατήσετε μόνο του!

Μόλις επιστρέψατε σπίτι μετά από μια πολύ κουραστική ημέρα στη δουλειά. Η πρώτη εικόνα που αντικρίζετε με τα παιχνίδια του παιδιού σας σκορπισμένα στο σαλόνι, σας κάνει να θέλετε να ανοίξετε ξανά την πόρτα και να φύγετε. Και σαν να μην έφθανε αυτό, το καμάρι σας αρνείται να φάει και πετάει στο πάτωμα το πιάτο με το φαγητό του. Εσείς, εκτός εαυτού απειλείτε το παιδί σας ότι θα φύγετε και θα το παρατήσετε γιατί δεν αντέχετε άλλο αυτή την κατάσταση...Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς αισθάνεται το παιδί σας όταν ακούει ότι θα το αφήσετε μόνο του;

Όταν το παιδί σας ακούει ότι θα το αφήσετε ολομόναχο νιώθει φόβο, εγκατάλειψη και ενοχές που σας έκανε να αισθανθείτε έτσι. Αυτό που πρέπει να κάνετε αμέσως μετά είναι να το πλησιάσετε και με λόγια καθησυχαστικά να του εξηγήσετε ότι αντιδράσατε με αυτό τον τρόπο επειδή ήσασταν εκνευρισμένη και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να το αφήσετε. Πρέπει με κάθε τρόπο το παιδί σας να νιώσει την ασφάλεια ότι θα είσαστε για πάντα δίπλα του.

 

Την επόμενη φορά που θα κάνει κάτι που θα σας εκνευρίσει...

Αποφύγετε τις απειλές και τους χαρακτηρισμούς όπως "είσαι κακό παιδί" και περιοριστείτε στο να του εξηγήσετε ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό. Αν νιώσετε αρκετά εκνευρισμένη δεν είναι κακό να απομονωθείτε μέχρι να ηρεμήσετε. Μάλιστα μπορείτε να του πείτε ότι χρειάζεστε λίγο χρόνο μόνη σας.

Εκνευρίζεστε αρκετά συχνα;

Αν βγαίνετε εκτός ορίων αρκετά συχνά ίσως θα πρέπει να αναρωτηθείτε εάν γενικότερα είναι μία δύσκολη περίοδος για εσάς λόγω προβλημάτων στη δουλειά σας ή την προσωπική σας ζωή. Αφιερώστε λίγο χρόνο σε εσάς κάνοντας πράγματα που σας ευχαριστούν και ίσως είναι η ώρα να κάνετε ένα ταξίδι με το σύντροφό σας χωρίς το παιδί σας!