Κάθε φορά που το παιδί σας γυρνάει από το σχολείο μαθαίνετε όλα τα κουτσομπολιά της τάξης του ενώ πριν καν αναρωτηθείτε για το ποιος έσπασε το πιάτο, έχει ήδη μαρτυρήσει το αδερφάκι του. Εσείς έχετε αρχίσει να αγχώνεστε για το τι θα λέει το παιδί σας όταν πηγαίνει στο σπίτι της πεθεράς σας αλλά και μήπως μεγαλώνοντας υιοθετήσει το στυλ "κουκούλα"! Γιατί το παιδί σας μαρτυράει συνεχώς τους άλλους και πώς πρέπει να το αντιμετωπίσετε;
Ένα παιδί μαρτυράει γιατί δεν εμπιστεύεται τον εαυτό του και στην προσπάθειά του να νιώσει καλύτερα υποτιμάει τους άλλους, ζητώντας την επιβεβαίωση. Για παράδειγμα "η αδερφή μου δε διάβασε", υπονοώντας "είδες τι καλό παιδί που είμαι εγώ που διάβασα". Επίσης, μπορεί να ευθύνεστε εσείς για αυτή την "κακή" συνήθεια με το να θέλετε να ελέγχετε τα πάντα με αποτέλεσμα το παιδί στην προσπάθεια του να σας ικανοποιήσει σας ενημερώνει για ό,τι συμβαίνει. Τέλος, μπορεί να πρόκειται για λάθος εκτίμηση από μέρους σας καθώς το παιδί σας δε μαρτυράει τους άλλους, απλά σας πληροφορεί για κάποια κατάσταση που αντιμετώπισε το ίδιο ή είδε να συμβαίνει μπροστά στα μάτια του και έχει ανάγκη να ακούσει τη γνώμη σας. Για παράδειγμα "ο Κωστάκης πήρε την κασετίνα της Μαρίας". Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να θέλει να εκφράσει την ανησυχία του μήπως του συμβεί κάτι αντίστοιχο ή θέλει να ακούσει την άποψή σας για τα ξένα πράγματα.
Τι πρέπει να κάνετε
Το πιο σημαντικό είναι να του μάθετε σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να σας ενημερώνει κι αυτές είναι φυσικά όσες έχουν να κάνουν με κίνδυνο, βία και κακομεταχείριση του ίδιου ή κάποιου άλλου παιδιού. Έτσι θα μάθετε στο παιδί σας να σας μιλάει για σοβαρά θέματα από τα οποία κρίνεται η σωματική του ακεραιότητα ώστε να μπορείτε να επέμβετε εάν χρειαστεί. Επίσης, θα πρέπει να του τονώνετε το ηθικό επιβραβεύοντας το αρκετά συχνά και να το βοηθήσετε να καταλάβει πως δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τις πράξεις των άλλων για να νιώθει καλύτερα το ίδιο.