Όπως οι περισσότεροι γονείς, έτσι κι εσείς έχετε κύριο μέλημα σας τη σωστή ανατροφή του παιδιού σας. Έχετε αγωνία για το μέλλον του και αναρωτιέστε αν θα τα καταφέρετε να το μεγαλώσετε σωστά. Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Να έχετε υπόψη σας ότι κάθε παιδί σας είναι μοναδικό, όπως και ο τρόπος που το αντιμετωπίζετε.
Να έχετε ξεκαθαρίσει τα δικά σας προσωπικά όρια και να νιώθετε ασφαλείς σχετικά με αυτά, διαφορετικά δε θα μπορέσετε να βοηθήσετε επαρκώς το παιδί σας να θέσει τα δικά του.
Μητέρα και πατέρας πρέπει να συμφωνείτε σε έναν κοινό τρόπο αντιμετώπισης.
Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες από το παιδί.
Να θυμάστε ότι το παιδί, κατά κανόνα, αντιγράφει και μιμείται τη συμπεριφορά των γονιών του, ανεξάρτητα των "διαλέξεων" που ακούει.
Να του δίνετε απαντήσεις, προσαρμοσμένες στην ηλικία του, σε όλα τα ερωτήματά του.
Να του δείχνετε εμπιστοσύνη.
Να έχετε φροντίσει ώστε οι κανόνες που ισχύουν στο σπίτι να είναι σαφείς.
Να αντιμετωπίζετε άμεσα τα προβλήματα συμπεριφοράς που εμφανίζονται και να μην τα θεωρείτε ασήμαντα, γιατί ίσως έτσι σταδιακά παγιωθούν.
Σκοπός της πειθαρχίας δεν πρέπει να είναι ο περιορισμός της ελευθερίας, αλλά η παροχή μεγαλύτερων περιθωρίων στα παιδιά, σε πλαίσιο που οι γονείς οι ίδιοι μπορείτε διακριτικά να παρατηρείτε.
Να καλλιεργείτε την αυτοεκτίμηση του, επιβραβεύοντας όχι μόνο όσα καταφέρνει αλλά και την προσπάθεια του.
Να αποφεύγετε τις εντάσεις -ασφαλώς και τις χειροδικίες-, τις προσβλητικές ή υποτιμητικές φράσεις.
Όταν χάνετε την υπομονή σας, να θυμάστε ότι εκείνος που πρέπει να φερθεί με ωριμότητα είναι ο ενήλικος. Να μην λέτε "δε σε αγαπάω όταν φέρεσαι έτσι". Καλύτερα να πείτε "με στεναχωρείς όταν φέρεσαι έτσι" ή με "θυμώνεις".
Να μη μαλώνετε μπροστά στα παιδιά σας γιατί αισθάνονται ανασφάλεια.
Μην καταδικάζετε τον εαυτό σας. Λάθη όλοι κάνουμε. Σημασία έχει να είμαστε σε θέση να τα αντιλαμβανόμαστε και να προσπαθούμε να μην τα επαναλαμβάνουμε.