Αν και το πιο πιθανό όταν οι γονείς χωρίζουν είναι το παιδί να μείνει με τη μητέρα του, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που ο πατέρας αναλαμβάνει το μεγάλωμα του παιδιού. Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Τι να λάβετε υπόψη σας ως πατέρας
Το παιδί θα προσκολληθεί σε εσάς. Πρέπει να το στηρίζετε με τρυφερότητα και σιγουριά, ώστε να μην αισθάνεται ανασφάλεια αλλά και να το βοηθάτε να λειτουργεί αυτόνομα.
Είναι απαραίτητο να διαθέτετε καθημερινά χρόνο στα παιδιά σας.
Όταν προσαρμοστούν ως ένα βαθμό στην απουσία της μητέρας, θα μπορείτε να έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τις προσωπικές ανάγκες σας.
Οφείλετε να ευνοείτε την επικοινωνία των παιδιών με την απούσα μητέρα.
Αν η μητέρα δε συναντά τα παιδιά της, ενδεχομένως να χρειαστείτε τη συνδρομή ενός σταθερού αγαπημένου προσώπου από το στενό περιβάλλον σας που να αναλάβει το ρόλο του θηλυκού προτύπου που λείπει από την οικογένειά σας.
Αποφύγετε να κακολογείτε τη μητέρα γιατί αυτό πληγώνει το παιδί καθώς νιώθει ότι απορρίφθηκε ή εγκαταλείφθηκε.
Αν επανεμφανιστεί, θα πρέπει να αποφασίσετε ανάλογα με το συμφέρον του παιδιού και όχι με τα προσωπικά σας αισθήματα προς εκείνην.
Αν σκέφτεστε ως λύση έναν εσπευσμένο γάμο μόνον και μόνον επειδή πιστεύετε ότι το παιδί χρειάζεται μάνα, μη βιαστείτε. Αφήστε το αρκετά μεγάλο διάστημα να προσαρμοστεί πρώτα στη νέα κατάσταση της απουσίας της μητέρας του.
Αν υπάρχει κάποια γυναίκα στη ζωή σας μην αναγκάσετε το παιδί σας να την αντιμετωπίσει ως μητέρα του.