Ο γιος σας, ο οποίος διανύει τη δύσκολη περίοδο της εφηβείας, μετά από μια ερωτική απογοήτευση έχει αλλάξει τελείως συμπεριφορά. Έχει κλειστεί στον εαυτό του, έχει έντονα ξεσπάσματα, σας αποφεύγει…Δεδομένου ότι ακούτε συχνά για περιπτώσεις παιδιών που αποπειράθηκαν να δώσουν τέλος στη ζωή τους έχετε αρχίσει να αγχώνεστε πολύ με την κατάσταση του. Θέλετε να μάθετε ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Σημάδια προειδοποιητικά-Ζητήστε βοήθεια
Ο έφηβος μιλά για το θάνατο ή για εξαφάνιση, ή εκφράζει σκέψεις αυτοκτονίας όπως: θα πηδήξει από το μπαλκόνι ή θα πυροβολήσει τον εαυτό του κ.α.
Δείχνει έλλειψη ενδιαφέροντος για τους φίλους του, για δραστηριότητες που πριν του άρεσαν ύστερα από μια πρόσφατη απώλεια όπως θάνατος, διαζύγιο, χωρισμός, το τέλος μιας φιλικής σχέσης κ.α.
Αλλαγές στη συμπεριφορά του έπειτα από κάποιο συμβάν όπως: δείχνει λυπημένος, ευερέθιστος, έχει άγχος, κούραση, είναι αναποφάσιστος, απαθής, δε μπορεί να συγκεντρωθεί στο σχολείο ή στις εργασίες ρουτίνας.
Αλλαγές στις συνήθειες ύπνου ή στις διατροφικές συνήθειες ύστερα από ένα αρνητικό γεγονός που έχει συμβεί: παρουσιάζει αϋπνία ή υπνηλία ή ξυπνά νωρίς ή έχει εφιάλτες ή απώλεια της όρεξης και ελάττωση του βάρους ή υπερφαγία.
Χαμηλή αυτοεκτίμηση: αίσθημα ότι δεν αξίζει, ντροπή, ενοχή, μισεί τον εαυτό του, σκέψεις ότι όλοι θα ήταν καλύτερα χωρίς αυτόν.
Καμία ελπίδα για το μέλλον: θεωρεί ότι τα πράγματα δε θα πάνε ποτέ καλύτερα, τίποτα δε θα αλλάξει.
Τι να κάνετε
Μιλήστε ανοιχτά ακόμα και για την απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε ή τις απόψεις του για αυτό το θέμα.
Να του παρέχετε αμέριστη στήριξη και να του δείχνετε την αγάπη σας.
Να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή του.
Αποφεύγετε να του ασκείτε κριτική λέγοντάς του πόσο λάθος αισθάνεται ή γιατί το έκανε αυτό και σας στεναχώρησε.
Να είσαστε προσεκτική ακόμα και στην περίπτωση που φέρεται αυτοκαταστροφικά χωρίς απαραίτητα να εκφράζει σκέψεις θανάτου. Αν, για παράδειγμα, το αγόρι καπνίζει, οδηγεί μηχανάκι με επικίνδυνο τρόπο, φέρεται εν γένει ριψοκίνδυνα κ.λπ., πιθανόν με αυτή τη συμπεριφορά του να εκθέτει τη ζωή του σε κίνδυνο χωρίς να το συνειδητοποιεί.
Αν το παιδί έχει κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, απευθυνθείτε οπωσδήποτε σε επαγγελματία ψυχικής υγείας, ακόμα κι αν νομίζετε ότι το πρόβλημα ξεπεράστηκε. Να θυμάστε ότι πολλές φορές μετά την πρώτη απόπειρα ακολουθεί και δεύτερη-συνήθως τους επόμενους μήνες.