Αναρωτιέστε πότε θα πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια για το παιδί σας; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Κίνητρα της επίσκεψης στον ψυχολόγο
Προβλήματα στην επικοινωνία με τον έφηβο. Έχει γίνει δύσκολη, κάποιες φορές μάλιστα σχεδόν αδύνατη: κλείνεται, αποφεύγει το διάλογο ή επιτίθεται.
Ο έφηβος νιώθει άσχημα με τον εαυτό του, δείχνει πιεσμένος, αγχωμένος, θλιμμένος, θυμωμένος. Έχετε καταλάβει ότι κάποια πράγματα δεν πάνε καλά. Χρειάζεται να μάθει πώς να διαχειρίζεται κάποιες πτυχές της ζωής του.
Παρουσιάζει άγχος, κατάθλιψη, φοβίες, κρίσεις πανικού, απειλεί να αυτοκτονήσει, έχει εμμονές κ.α.
Παραπονιέται για κεφαλαλγίες, πόνους στην κοιλιά ή έχει συχνοουρία.
Εμφανίζει προβλήματα στη συμπεριφορά του όπως ψέμα, κλοπή, φοβίες, επιθετικότητα κ.α.
Η οικογένεια έχει βιώσει μια δοκιμασία, όπως χωρισμό, ασθένεια, θάνατο κ.λπ. Αυτό έχει επιπτώσεις στη ζωή σας και θέλετε βοήθεια ώστε να το διαχειριστείτε.
Αντιμετωπίζει δυσκολίες στις σχέσεις του με τους άλλους, νιώθει μόνος, απομονωμένος, δεν έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του ή οι επιλογές των φίλων του είναι άτομα τα οποία παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα.
Παρουσιάζει προβλήματα στη σχολική του φοίτηση, όπως έλλειψη ενδιαφέροντος για το σχολείο, μαθησιακές δυσκολίες, ΔΕΠ-Υ, εμπλοκή σε σχολικό εκφοβισμό, σχολική άρνηση κ.λπ.
Καταναλώνει αλκοόλ ή κάνει κατάχρηση ναρκωτικών.
Έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.
Σύγχυση στο σεξουαλικό του προσανατολισμό.
Χρόνια προβλήματα υγείας που τον επηρεάζουν, όπως διαβήτης, επιληψία κ.α.