Με το σύζυγό σας το πήρατε απόφαση, "δεν πάει άλλο", το διαζύγιο και για τους δύο είναι πια μονόδρομος…αλλά τι γίνεται με τα παιδιά; Πώς θα τους το ανακοινώσετε; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Να είσαστε προετοιμασμένοι ότι η ανακοίνωση του διαζυγίου θα συγκλονίσει τα παιδιά ανεξαρτήτως του πώς θα αντιδράσουν εκείνη τη στιγμή. Πολλά παιδιά πάντως ξεσπούν σε κλάματα και παρακαλούν τους γονείς τους να κάνουν ακόμα μια προσπάθεια. Μόνο το 10% περίπου των παιδιών αποδέχεται την απόφαση με ηρεμία, εκ των οποίων τα περισσότερα βρίσκονται στην εφηβική ηλικία.
Η ανακοίνωση καλό είναι να γίνει στο σπίτι και από τους δύο γονείς μαζί, ώστε τα παιδιά να πάρουν στον ασφαλή χώρο τους ένα ξεκάθαρο μήνυμα, χωρίς να αναγκαστούν να αναζητήσουν τον άλλον γονιό για να το επιβεβαιώσουν. Επιπλέον, επειδή πολλά παιδιά καταφεύγουν σε κλάματα ή σε οργισμένες αντιδράσεις, είναι σκόπιμο σε αυτή τη δύσκολη στιγμή να έχουν δίπλα τους και τους δύο γονείς για να τα παρηγορήσουν ή να τα αγκαλιάσουν. Παράλληλα, τα παιδιά θα δουν έτσι ότι, ακόμα και στο χωρισμό, η οικογένεια τους μένει ουσιαστικά ενωμένη σε ό,τι τα αφορά και ότι οι δύο γονείς στέκονται δίπλα τους και δεσμεύονται εξίσου σε όσα τους υπόσχονται.
Ως γονείς πρέπει να συνεννοηθείτε ώστε να έχετε κοινή προσέγγιση, ακόμα κι αν ανακοινώσετε χωριστά τις αποφάσεις σας στα παιδιά σας. Δεν πρέπει να πάρουν διαφορετικά μηνύματα από τον πατέρα και διαφορετικά μηνύματα από τη μητέρα, γιατί αυτό θα εντείνει τη σύγχυση και την ανασφάλειά τους.
Αν τα παιδιά σας ανήκουν σε πολύ διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, ανακοινώστε το διαζύγιο συγχρόνως και στα δύο, αλλά μετά μπορείτε να πείτε ιδιαιτέρως περισσότερες λεπτομέρειες στο μεγαλύτερο παιδί. Όχι όμως προτού μάθει τα βασικά και το μικρό. Η ταυτόχρονη ανακοίνωση βοηθά τα παιδιά να αισθανθούν λιγότερο μόνα και ανήμπορα. Η παρουσία του αδερφού ή της αδερφής λειτουργεί εξισορροπητικά, παρέχοντας ένα αίσθημα ασφάλειας. Στη συνέχεια όμως έχει σημασία και η κατ’ ιδίαν ενημέρωση. Ίσως δεν προσθέσετε τίποτε σε όσα ήδη ανακοινώσατε, μιλώντας όμως και χωριστά σε κάθε παιδί, του δείχνετε ότι το υπολογίζετε ως προσωπικότητα.
Η ανακοίνωση του διαζυγίου καλό είναι να γίνει 1-2 εβδομάδες πριν από την αποχώρηση του ενός γονιού από το σπίτι στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, κάποιες εβδομάδες νωρίτερα στα παιδιά σχολικής ηλικίας ενώ οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο, περίπου 1-2 μήνες.
Συνηθισμένες ερωτήσεις των παιδιών κατά την ανακοίνωση του διαζυγίου
Γιατί χωρίζετε;
Ποιος φταίει;
Εγώ τι φταίω και μου συμβαίνει αυτό;
Πού θα μένει ο μπαμπάς (ή η μαμά) τώρα που θα φύγει από το σπίτι;
Πότε θα τον/τη βλέπω;
Εμένα ποιο θα είναι το σπίτι μου;
Θα με χωρίσετε κι από τα αδέλφια μου;
Θα πρέπει να αλλάξουμε σπίτι;
Θα αλλάξω σχολείο;
Αν έχω δύο δωμάτια, ένα σε κάθε σπίτι, πού θα έχω τα πράγματά μου;
Θα το πείτε σε όλους;
Τι να πω στους φίλους μου;
Όταν πηγαίνω στο σπίτι του μπαμπά (ή της μαμάς) που είναι σε άλλη γειτονιά, θα μπορώ να φέρνω τους φίλους μου εκεί;
Ποιος θα με πηγαίνει τώρα στο μπαλέτο, στο ποδόσφαιρο ή στα αγγλικά;
Θα με αγαπάει πάντα ο μπαμπάς (ή η μαμά);
Αφού φεύγει ο μπαμπάς (ή η μαμά), θα φύγεις κι εσύ;