Όλα τα παιδιά λένε ψέματα αλλά το δικό σας πλάθει κάτι απίθανες ιστορίες που σας κάνουν να ανησυχείτε! Αναρωτιέστε πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Τι μπορείτε να κάνετε
Να είσαστε ειλικρινής μαζί του, ώστε από μικρό να μάθει να λέει την αλήθεια.
Όταν λέει υπερβολές ή αθώα ψέματα, ανακαλείτε το με τρυφερότητα στην τάξη και την πραγματικότητα.
Μέσα από απλές συζητήσεις ή ιστοριούλες, δείχνετέ του ότι η αλήθεια είναι σπουδαία και αποτελεί θεμέλιο εμπιστοσύνης, υπευθυνότητας κ.λπ.
Διερευνήστε μήπως το παιδί υπερβάλλει ή λέει ψέματα, έχοντας συγκεκριμένο στόχο, όπως να σας κινήσει το ενδιαφέρον, να αποκρύψει κάποια ζημιά ή αταξία επειδή φοβάται την αντίδρασή σας κ.λπ.
Η σχέση σας και η επικοινωνία σας με το παιδί είναι καθοριστικής σημασίας. Όταν νιώθει αποδεκτό από τους γονείς, το επιβεβαιώνουν και ασχολούνται μαζί του δεν έχει ανάγκη να τους κινεί το ενδιαφέρον με άλλους τρόπους.
Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά παρακολουθούν τον τρόπο που ενεργείτε και συμπεριφέρεστε. Αν, λοιπόν, εσείς καταφεύγετε συχνά στο ψέμα, ακόμα και για απλά πράγματα, δε μπορείτε να απαιτείτε να λένε την αλήθεια.
Αν το παιδί μετά τα επτά χρόνια χρησιμοποιεί το ψέμα ως βασικό μέσο επικοινωνίας, τότε απευθυνθείτε σε ψυχολόγο.
Τι θα πρέπει να αποφεύγετε…
Τις εκφράσεις όπως "όταν λες ψέματα, δε σε αγαπώ". Η αγάπη σας πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη. Μπορείτε να του λέτε ότι με τα ψέματα του σας στεναχωρεί ή σας θυμώνει, ποτέ όμως ότι δεν το αγαπάτε, ή δεν είναι καλό παιδί, ή θα το τιμωρήσει ο θεούλης.
Τις αυστηρές τιμωρίες, γιατί το παιδί θα μάθει να κρύβει καλά τα μυστικά του και παρότι στις μικρές ηλικίες μπορείτε να ανακαλύψετε εύκολα τα ψέματα του, στην εφηβεία δε θα σας δίνεται αυτή η δυνατότητα.
Να λέτε ψέματα ή να υποκρίνεστε συχνά μπροστά σε τρίτους.
Να δίνετε υπερβολικές διαστάσεις στα ψέματα του.